Topplista: Här är de 10 mest lästa artiklarna på Breakit någonsin

Foodora Instagram
Topplista: Här är de 10 mest lästa artiklarna på Breakit någonsin

Fotomontage. Foto: TT och Breakit.

Sara Lindmark

Reporter

Piratkrig, Pokémon Go och Instageddon. Och två stora granskningar.
Det är några exempel på vad som väckt störst uppmärksamhet på Breakit genom åren.

Vi har tittat tillbaka i våra arkiv och hittat de tio mest lästa artiklarna sedan Breakits begynnelse våren 2015. Klicka gärna på länkarna för att uppdatera dig om nu- och dåtidens techsnackisar! 

Jag skapade en fejk-stjärna på Instagram för 5000 spänn – sen blåste jag annonsörerna

Breakit var nominerade till Årets grepp på Tidskriftsgalan med den här granskningen (men gick tyvärr inte segrande ur striden). För 5.000 kronor skapade vi en fitness-stjärna på Instagram. Breakits reporter Towe Boström kunde visa hur lätt framgång kan köpas – och annonsörer kan luras med hjälp av fejkade följare och kommentarer.

Jag cyklade i två veckor för Uber Eats – tjänade 39 kronor i timmen

I två veckor infiltrerade Breakits reporter Erik Wisterberg mattjänsterna Foodora och Uber Eats som cykelbud. Granskningen resulterade bland annat i högre löner för cykelbuden hos Uber och en bredare debatt om den nya ekonomins plattformsbolag – en debatt som sträckte sig ända till statsminister Stefan Löfven. Reportaget prisades med prestigefyllda Guldspaden 2017.

Kenza upptäckte precis att hon blivit Shadowbanned: ”Vad händer Instagram?”

Fenomenet “shadowban” eller “Instageddon” handlade om en bugg som gjorde att Instagram-profiler inte längre nådde ut med sitt innehåll som vanligt. Deras hashtags syntes inte och engagemanget rasade. Kenza Zouiten Subosic hörde till de drabbade.

Emanuel Karlsten: Miljontals svenskar riskerar lagbrott – nu påbörjas ett nytt piratkrig
Nummer ett på listan handlar om det stora piratkriget. Emanuel Karlsten skrev en krönika om att EU-domstolen förbjuder piratstreaming-sajter, som fick väldigt stor spridning. Domen innebar att miljontals svenskar riskerar lagbrott.

Guide: Så skaffar du Pokémon Go i Sverige till Iphone och Android

Artikeln skrevs innan spelsuccén Pokémon go hade kommit till Sverige. Men det fanns knep för att börja spela på sin Android eller Iphone redan då – många läste artikeln för att få reda på vilka.

Breakit - Nya drömsiffror för Pewdiepie – så mycket tjänade han 2015

Den svenske Youtube-stjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg kan unna sig en hög lön. Under 2015 omsatte hans privata bolag Pewdie Productions drygt 75 miljoner kronor – med ett rörelseresultat på otroliga 70 miljoner.

Uppgifter: Så mycket tjänar Alex och Sigge på sin podd

Poddtrenden växer sig allt starkare, vilket gör att allt fler kan tjäna pengar på sitt poddande. Inte minst duon Alex och Sigge. Det här var egentligen en nyhet som Resumé grävt fram från början.

Bakslag för Tiptapp – appen förbjuds av Stockholms stad

Beslutet slog ned som en bomb på fredagseftermiddagen den 5 oktober. Miljöförvaltningen meddelade då att sop-appen Tiptapp förbjuds att förmedla körning av skräp till återvinningscentralerna.

Juicero fick in 1 miljard i kapital – går lika bra att pressa för hand

Vi rapporterade om att 2016 års mest uppmärksammade hårdvarubolag i Silicon Valley hade stött på problem. Den automatiska juice-maskinen kostar 3.500 kronor – men tester visade att det går lika bra att klämma fram juicen för hand.  

Daniel Ek avslöjar tech-tricket som lurade våra hjärnor

Daniel Ek berättade i en intervju med Linkedin-grundaren Reid Hoffman hur han bestämde sig för att försöka slå piraterna och skapa en affärsmodell som kunde ta musikindustrin in i framtiden.

Läs fler artiklar
LÄS MER