Kenza upptäckte precis att hon blivit Shadowbanned: ”Vad händer Instagram?”

Ivyrevel Instagram Instageddon
Kenza upptäckte precis att hon blivit Shadowbanned: ”Vad händer Instagram?”

Kenza Zouiten Subosic har 1,7 miljoner följare på Instagram. Foto: Kenza Zouiten Subosic.

Erik Wisterberg

Reporter

Hon har 1,7 miljoner följare på Instagram. Nu kräver megaprofilen Kenza Zouiten svar från bolaget på varför hennes bilder göms från publiken.
”Det här är ju min business! Instagram, vad händer?!”, skriver hon.

Kenza Zouiten har varit en stjärna på internet sedan det hetaste nya formatet kallades blogg.

Hon har lyckats ta med sig, och växa, sin följarskara till andra plattformar som Instagram. Där har hon i skrivande stund 1,7 miljoner följare.

Dessa följare är värda pengar, i alla fall i den gamla verkligheten på Instagram. Under det brutna räkenskapsåret 2015/2016 omsatte Kenzas privata bolag 5 miljoner kronor. Hon använder också sitt Instagramkonto för att marknadsföra sitt egna H&M-backade klädbolag Ivy Revel.

I dag går Kenza dock till hård attack mot just Instagram. Hon har drabbats av fenomenet "Shadowban", innebär att hennes bilder inte syns för alla.

”Stör mig som fan på att jag hamnat i någon slags ’skugga’ på Instagram? Mina bilder/mitt konto syns endast för de som redan följer mig, följer man inte mig ser man inte ens mina bilder under hashtags jag använt”, skriver hon på sin blogg.

Under den senaste tiden har Kenza fått meddelanden från folk som undrar varför hon har "blockat" dem, något som hon alltså inte har gjort.

”Detta gör såklart att jag inte ökar följare utan nu tappar jag bara (tappar gör jag alltid, men brukar öka mer än jag tappar). Okej om det hade varit så för alla, men nu stör det mig att just mitt konto blivit drabbat av någon anledning. Det här är ju min business! Instagram, vad händer?!”, skriver Kenza i inlägget.

Har du också märkt att du får mindre likes på Instagram? Använd vår enkla guide för att snabbt ta reda på om du också är drabbad av "Shadowban". 

Instageddon

Kenzas utfall mot Instagram kom dagen efter Breakit satt fokus på problemet i ett långt undersökande reportage.

Instagramprofiler världen över har under de senaste veckorna skrikit ut sin desperation i en hemlig Facebookgrupp.

De når inte längre ut. Publiken har i vissa fall halverats.

Breakit kom fram till att den mest sannolika förklaringen till räckviddsrasen, som påverkar företagare, influencers och kändiskonton, har att göra med Instagrams hashtags.

Det – och instagrams krig mot bottarna som spammat ned plattformen under många år – ligger troligen bakom att många har problem att nå de resultat som de är vana vid. 

Instagrams hashtags har varit centrala för att nå personer som inte redan följer ditt konto. Det har i sin tur gett nya föjare.

Men sedan i september vittnar ett stort antal källor om att hashtaggarna på Instagram har varit trasiga.

Profilerna har hamnat i ett läge som kallas ”Shadowban”, i många fall i samband med den stora dataläckan från Instagram som skedde i slutet av augusti. 

Kenzas försvunna bröllopsbilder

För att bevisa att detta fenomen existerar, och även kan slå mot stora profiler, använde vi på Breakit just Kenza Zouiten som exempel. Hennes bröllop närmare bestämt.

Den som följer Kenza och skriver in hashtaggen #kenzaaleks ser en mängd bilder som är uppladdade från Kenzas konto (märkta i rött i bilden nedan). Det är precis så taggarna ska fungera.

Men det gör de inte.

För den som inte följer Kenza och gör samma sökning ser inte Kenzas bilder alls. I appen står det att det ska finnas 89 offentliga inlägg. Men bara 29 syns. Ingen av Kenzas bilder finns bland dem.

Under arbetet med reportaget sökte vi Kenza för att höra hur hon ser på problemet.

Svaret levererades just på hennes blogg. Hon är inte nöjd. Precis som de andra influencerprofilerna tycks hon inte få någon information från Instagram kring vad som pågår.  

Missa inte reportaget: Stjärnornas mardröm på Instagram – publiken försvinner (och ingen vet varför)

Läs fler artiklar
LÄS MER