Tiptapp hjälper dig att frakta bort soporna – nu vill Stockholms stad stoppa tjänsten

Tiptapp

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

"De stora förlorarna är stockholmarna."

Hatar du att åka till återvinningscentralen? Då älskar du förmodligen appen Tiptapp, som hjälper privatpersoner att frakta bort sitt hushållsavfall. Dit räknas både grovavfall och trädgårdsavfall.

Användaren fotar exempelvis soffan, cykeln eller brädhögen och anger hur mycket man kan tänka sig att betala för att få det bortforslat. Tiptapp tjänar tio procent på varje affär som genomförs. 

Men nu kommer ett tungt besked för bolaget och alla dess användare. Stockholms stad vill förbjuda Tiptapp, rapporterar DN. Anledningen är att det bara är kommuner som får ta hand om hushållsavfall. Lagen syftar till att ha kontroll över avfallet så att det inte dumpas i till exempel en skogsdunge. 

Bolaget är tungt backat av bland annat GP Bullhound och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Så sent som i april i år plockade Tiptapp in tio färska miljoner. 

"Vi ser att tjänsten är populär och att det finns ett behov. Men vår roll är att utöva tillsyn över att miljöbalken efterlevs. Avfallslagstiftningen har inte tagit höjd för de nya tjänsterna, säger Camilla Husebye Becker, handläggare på Miljöförvaltningen, till DN. 

Tiptapp meddelar i ett sms till Breakit att de formellt inte har delgivits beslutet från miljöförvaltningen ännu.

"Därför har vi inte kunnat sätta oss in i detaljer. Som miljöförvaltningen som tillsynsmyndighet konstaterar så finns det utmaningar för att delningsekonomin ska nå sin fulla potential, och det finns fler exempel på att en utdaterad lagstiftning behöver anpassas till den verklighet som råder idag och ta höjd för delningsekonomiska tjänster som Tiptapp", skriver medgrundaren och marknadschefen David Höök.

Han tillägger:

"Omedelbart är vårt intryck att de stora förlorarna är stockholmarna. Nu behöver vi noggrant utvärdera situationen innan vi bestämmer hur vi går vidare."

Vill man frakta en tung möbel till återvinningen men saknar bil, får man helt enkelt kontakta Stockholm Vatten och Avfall som har hämtningstjänster för grovavfall. Det är beskedet från miljöförvaltningen.

Det kommer fortsatt vara lagligt att använda sig av Tiptapps undertjänst "bortskänkes".

Bolaget grundades hösten 2015 av den tidigare Hemnet-toppen Tim Bjelkstam, Anders Lövbrand, Fredric Rylander och David Höök. 

Beslutet har skickats till Miljö- och energidepartementet eftersom miljöförvaltningen "vill lyfta frågan". 

"Det kan mycket väl vara så att lagen behöver ses över och att det kommer i framtiden finnas förutsättningar att lättare få hjälp med det här", säger Camilla Husebye Becker, till DN.

Vill du veta mer om Tiptapp-konflikten – lyssna på vårt specialavsnitt:

 

Breakits Tobias Blixt har bidragit till den här artikeln. 

Läs mer