Emanuel Karlsten: Miljontals svenskar riskerar lagbrott – nu påbörjas ett nytt piratkrig

Emanuel Karlsten: Miljontals svenskar riskerar lagbrott – nu påbörjas ett nytt piratkrig

Emanuel Karlsten

Krönikör

Nu har EU-domstolen slutligen bestämt sig. Det är olagligt att använda piratstreaming-sajter. Domen innebär att miljontals svenskar nu riskerar lagbrott. Det är en stor, vägledande dom. Men det finns några om och men, skriver Emanuel Karlsten.

Det är ett besked det väntats på i många år. För även om själva piratsajterna Swefilm och Dreamfilm sedan tidigare konstaterats olagliga att skapa har det inte varit klart om också själva användandet av sajterna - tittandet - varit olagligt. Det var detta EU-domstolen skulle avgöra och i väntan på det har en gråzon uppstått. En gråzon som inneburit en fristad för många piratstreamande svenskar i flera år. Bara förra året gratisstreamade 32 procent av alla svenskar, enligt “Svenskarna och internet”. I åldersgruppen 16-25 gjorde 65 procent det.

Det är var tredje svensks beteende som nu alltså har kriminaliserats.

Men domen är inte helt kristallklar. Ärendet handlar om försäljning av “medieboxar” som sålts med länkar till piratkopierat innehåll. Detta visste köparna, det var till och med en anledning till köpen. Det domstolen då behövde göra klart var ifall köparens tittande innebar ett brott.

Det är snårigare än det låter, för även om det är otillåtet att kopiera upphovsskyddat material så finns vissa undantag. De är av teknisk art, men de skapar ändå ett potentiellt kryphål. Det som domstolen till slut slog ner på var tittarens uppsåt. Eftersom tittaren var medveten om att de tog del av ett innehåll som publicerats utan upphovsinnehavarens tillstånd, det vill säga en piratkopia, var det olagligt.

Och det är vad som nu blir vägledande. Nu är det upphovsintrång om man “avsiktligt och med vetskap om omständigheterna” tittar eller lyssnar på piratkopierat innehåll på nätet - oavsett teknisk tillgång.

Även om domen därmed öppnar för vissa undantag finns det åtminstone inte längre i teorin några frågetecken kring om ditt piratstreamande är lagligt eller inte. Så länge du vet att det är en piratkopia, är det olagligt.

Men i praktiken? Då kommer det bli snårigare. För en upphovsrättsindustri är det inte helt enkelt att bevisa att en privatperson har streamat en film. Men skulle man lyckas göra det skulle du som tittar bli skadeståndsskyldig.

En sak är säker: Antipiratlobbyn jublar och har redan börjat fundera på hur de kan göra sitt första tillslag mot privatpersoner som streamar gratis.

En ny front på piratkriget har öppnats.

Läs fler artiklar
LÄS MER