Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nya drömsiffror för Pewdiepie – så mycket tjänade han 2015

Artikel bild
Pwediepie firar nya framgångar. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Den svenske Youtube-stjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg kan unna sig en hög lön. Förra året gjorde han en vinst på 70 miljoner kronor under 2015, kan Breakit avslöja.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Världens största youtuber, den svenske 26-åringen Felix "Pewdiepie" Kjellberg, har ännu ett lönsamt år i bagaget.

Under förra året omsatte hans privata bolag Pewdie Productions drygt 75 miljoner kronor – med ett rörelseresultat på sanslösa 70 miljoner kronor.

Det innebär en vinst på 54,9 miljoner kronor efter skatt.

Det visar handlingar från Bolagsverket som Breakit har tagit del av.

Siffrorna kan jämföras med 2014 då Felix ”Pewdiepie” Kjellberg drog in drygt 63,7 miljoner kronor och gjorde en vinst på starka 63 miljoner kronor innan skatt.

Utvecklingen är däremot inte explosionsartad, och Felix Kjellberg, med sina miljarder visningar på världens största videoplattform, är förmodligen långt ifrån nöjd med resultatet. Under 2015 var Pewdiepie en del av Youtube-nätverket Maker Studios – ett upplägg som, enligt honom, var missgynnsamt rent ekonomiskt.

”Google (som äger Youtube, vår anmärkning) tar 45 procent av intäkterna och sedan tar nätverket 50 procent. Då blir det inte mycket över i slutändan”, har han tidigare sagt i en  intervju med magasinet Icon.

I januari gjorde Felix Kjellberg, som främst är känd för att testa datorspel och filma sig själv medan han gör det, alltjämnt slag i saken och startade det egna Youtube-nätverket Revelmode, dock i samarbete med bland annat Disney-ägda Maker Studios.

Det nya nätverket ska bland annat fokusera på att producera ”premium”-innehåll. Felix Kjellberg har exempelvis gjort klart med Youtube om att producera en skräck-serie för deras betalkanal Youtube Red.

Hur de nya satsningarna kommer att påverka Pewdiepies affär återstår att se. Breakit har tidigare kunnat spekulerat i att ett maktskifte är på väg att ske i Youtube-branschen.

I årsredovisningen för Pewdie Holdings, som är moderbolag till Pewdie Productions där verksamheten sker, framgår det att Pewdiepie gjorde en utdelning på 20 miljoner kronor under fjolåret.

Kvar på holdingbolagets konto återfinns i dagsläget ytterligare 100 miljoner kronor. 

Pewdiepie är lång från ensam bland att bli rik på sociala medier. Nyfiken på vad blogg- och instagramstjärnan Kenza drog in? Klicka här: Kenzas miljonregn – nya rekordsiffror.

Läs mer