Reportagen du inte får missa i sommar – här är 8 godbitar från Breakit

TrustlyOnecoinFemwashing

Breakit

Breakit

Sommaren är för kort för dålig läsning och kanske är du inte särskilt sugen på korta (men förhoppningsvis bra) telegram när du ligger i hängmattan och funderar på vad du ska läsa.

Därför har vi skapat den här maffiga listan åt dig!

Fylld med några av de bästa reportagen som Breakit har gjort.

Vi berättar om ett Djursholm där techeliten dundrar in och tar över, liksom om svensken som pekas ut som hjärnan bakom kryptobluffen Onecoin. Men också om de stora problemen som måste lösas inom kvinnligt ägande i näringslivet. 

Techeliten tar över – historien om Daniel Eks nya lyxbygge och ett Djursholm i förändring

Spotify-grundaren Daniel Ek och näringslivsprofilen Cristina Stenbeck är på promenad längs med vattnet i djursholm. Breakits reporter Johanna Ekström får syn på de båda och frågar om en intervju, något som Daniel Ek vänligt avböjer. Tråkigt, såklart. Men det gör inte hennes text om Spotify-grundarens storslagna planer i området, och hur det hänger ihop med en mycket större trend i Djursholm, något sämre. Vad tycker egentligen de gamla djursholmarna om att antalet techentreprenörer som flyttar dit blir allt fler och vad är engentligen så speciellt med att bo i Djursholm?

Ett pannband som gör mig smartare? Jag har de senaste 6 månaderna testat techprofilens ifrågasatta produkt

Techprofilen Moha Bensofia har Daniel Ek som mentor och rattar startupen Mendi, som vill träna användarens hjärna med hjälp av ett avancerat pannband och spel i mobilen. Men bolaget har också kritiserats av många av de tusentals kunder som redan har betalat för Mendis pannband genom crowdfunding – utan att ha fått hem sin beställning. Towe Boström har testat pannbandet och gått på djupet med Moha Bensofia i den här artikeln.

Entreprenören från Östermalm pekas ut som hjärnan bakom Onecoin – riskerar 20 års fängelse: "Var en svärmorsdröm"

Sveriges största bedragare någonsin – eller bara en entreprenör som hade otur? Det frågar sig Johanna Ekström och Erik Wisterberg i den här granskningen av Sebastian Greenwood, mannen som stod vid Ruja “Cryptoqueen” Ignatovas sida. Med hjälp av hemliga sms, gamla klasskompisar och intervjuer med en lång rad källor avslöjas nu den tidigare okända historien om en svensk entreprenörsstjärnas uppgång och fall.

Männen bygger miljardbolag på feminism – kvinnor kammar hem noll

Breakits granskning om femwashing väckte starka känslor både inifrån och utanför det nya näringslivet när det publicerades. Vissa tyckte att det var förfärligt och andra att det var helt okej. Oavsett vad man tycker så är frågan viktig och intressant att diskutera – det blev väldigt tydligt efter den här publiceringen.

Cashen hamnar i city – ortens entreprenörer får bara 0,81% (men vi har en plan)

Bara ett (1) bolag från orten har lyckats få kapital från Sveriges tyngsta investerare de senaste åren – samtidigt har riskkapitalisterna gått in med cash i 86 startups med adress i Stockholms innerstad. Det är grunden i problemet som resulterade i att Breakit och Bling gjorde gemensam sak för att ge fler entreprenörer möjligheten till investeringar.

Det här är fintech-Sverige – vi har kartlagt 1038 ägare och namn i Sveriges hetaste bolag

Det är en bransch där mångmiljardbelopp investeras varje år. Granskningen av ägarna bakom Sveriges hetaste fintech-bolag resulterade inte bara i en otroligt maffig databas med över 1000 namn. Det blev också en unik inblick bland dolda maktspelare och skeva strukturer mellan män och kvinnors ägande.

Historien om Trustly: Så lyckades tre skygga entreprenörer bygga Sveriges mest lönsamma betalbolag

Trustly gick från 0 till 2 miljarder i intäkter på bara tio år och har förvandlats till en brutal vinstmaskin för ägarna. Men vilka är egentligen de tre extremt hemlighetsfulla grundarna, vars uppfinning helt har ritat om kartan för banköverföringar, som står bakom bolaget? Och vad är storyn bakom Trustly? Breakits medgrundare Olle Aronsson berättar hur Trustly lyckades bli mer lönsamma än alla andra.

Min chef tvingade in mig i Olof Gustafssons Rolls Royce – här är min stökiga dag med Escobar-svensken: “Jag stämmer vem som helst”

Kontroversielle Olof Gustafsson är vd för knarkkungen Pablo Escobars familjeföretag och har väckt massor av uppmärksamhet online. Bland annat för sina stämningar av företag som Klarna, Netflix och Apple. Men också för de kraftigt ifrågasatta Escobar Fold-telefonerna. Men faktum är att han fick sitt mediala genomslag redan som 17-åring med entreprenörsdrömmar. Breakits reporter Tobias Blixt skulle träffa svensken som i fler fall än ett har utmålats som en bedragare – men det blev ett mycket längre (och konstigare) möte än han tänkt sig. 

Läs mer