Sebastian Greenwood pekas ut som hjärnan bakom Onecoin – riskerar 20 års fängelse: "Var en svärmorsdröm"

Onecoin Kryptovaluta Onecoin
Sebastian Greenwood pekas ut som hjärnan bakom Onecoin – riskerar 20 års fängelse: "Var en svärmorsdröm"

Sebastian Greenwood.

Johanna Ekström & Erik Wisterberg

Han fick människor över hela världen att satsa mer än 40 miljarder i en kryptovaluta som inte fanns. Nu riskerar doldisen Sebastian Greenwood från Östermalm över 20 år i amerikanskt fängelse.

Är han Sveriges största bedragare någonsin – eller bara en entreprenör som hade otur?

Med hjälp av hemliga sms, gamla klasskompisar och intervjuer med en lång rad källor avslöjas nu den tidigare okända historien om en svensk entreprenörsstjärnas uppgång och fall.

“De här människorna är idioter."

Den här granskningen är gjord i samarbete med Svenska Dagbladet.

Det har kallats ett helveteshål. Andra har beskrivit fängelset som New Yorks Guantanamo.

Det bruna tolvvåningshuset ligger ett stenkast från landmärket Brooklyn Bridge. En kall koloss i kontrast till de historiska byggnaderna i kvarteret på nedre Manhattan. Bakom väggarna på Metropolitan Correctional Center, MCC New York, finns gallerförsedda små celler med våningssängar. 

Här har några av världens mest omskrivna brottslingar låsts in i väntan på rättegång. Finansmannen Jeffrey Epstein. Knarkkungen Joaquin ”El Chapo” Guzman. Och storsvindlaren Bernie Madoff.

Nu sitter Sebastian Greenwood här. Han är 43 år gammal, från Sverige och pekas ut som hjärnan bakom ett pyramidspel som drog in 40 miljarder kronor, på mindre än tre år.

Allt började med ett löfte om att förändra världen.

***

Den bulgariska affärskvinnan Ruja Ignatova stack ut redan från början. Med rött läppstift, exklusiva klänningar och en bakgrund på konsultfirman McKinsey, var hon den perfekta frontfiguren i den annars mansdominerade världen kring kryptovalutor. Hon kallade sig ”the cryptoqueen”.

2015 höll Ruja Ignatova ett av sina första framträdanden för att presentera den nya kryptovalutan Onecoin. 

"Om vi gör det enkelt kan vi bli nästa stora massrörelse, som Facebook eller Google", sade hon från scenen.

Ruja Ignatova. Foto: Press

Några år tidigare hade kryptovalutan bitcoin börjat sprida sig. Detta virtuella mynt flöt över alla landsgränser. Utan inblandning av banker, stater eller de etablerade finansiella institutionerna. Istället garanterade så kallad blockkedjeteknik att systemet inte kunde manipuleras. Värdet sattes precis som på en börs av tillgång och efterfrågan.

Hösten 2013 hade bitcoin för första gången nått drömgränsen. Ett enda mynt kunde säljas för 1000 dollar. Drygt två år tidigare hade priset varit 1 dollar. Många blev miljonärer.

Bedömare kliade sig i huvudet. De försökte förstå om de såg en finansiell revolution, med kraft att skifta maktbalansen i det finansiella systemet, eller en gigantisk bubbla.

Oavsett vilket hade bitcoin startat en digital guldrusch. Ett stort antal liknande valutor sjösattes, med varierande framgång.

Enligt Ruja Ignatova skulle hennes variant, Onecoin, vända sig till massorna. Där bitcoin hade lockat en elit med it-bakgrund, medan resten hade missat tåget, skulle detta vara en enkel kryptovaluta för folket. Människor i utvecklingsländer, som hade diskriminerats av det gamla finansiella systemet, skulle få en chans att tjäna på den nya tekniken.

Samtidigt sålde hon en dröm. Tänk om du hade gått in i bitcoin tidigt? Den glimrande möjligheten fanns nu – igen.

Ruja Ignatova medverkade på seminarier, ett av dem arrangerat av prestigefulla The Economist. Hon utsågs till årets affärskvinna på ett event i Bulgarien och prydde en annons som täckte omslaget till affärstidningen Forbes lokala utgåva. Senare har det gjorts poddar och artikelserier om kryptodrottningen och hennes företag.

Men vad som sällan har framgått är att det hela tiden fanns en annan person vid hennes sida: svensken Sebastian Greenwood.

Ruja Ignatova och Sebastian Greenwood. Foto: Press

Tillsammans turnerade de världen runt för att sälja in Onecoin via påkostade event inför tusentals människor. Han i svart smoking och fluga. Hon i en grön balklänning och glittrande ädelstenar. Likt ett kungapar vandrade de genom publiken på ett av de första påkostade jätteeventen i Macau hösten 2015. Sebastian Greenwood klev upp på scenen framför en gigantisk skärm med orden “The rise of the empire”. 

Vem var han? Och hur hade han hamnat där? 

***

Sebastian Greenwood föddes december 1976 i Oscars församling på Östermalm. Där växte han upp i en lägenhet på 200 kvadratmeter tillsammans med sin pappa, som ursprungligen kom från England, sin mamma som var från Dalarna, och en yngre bror.

På gymnasiet valde han ekonomilinjen på Östra Real, på promenadavstånd från hemmet. Skolan var vid den tiden, i början av 90-talet, en plats där det skulle vara “välstruket, dyrt och glassigt”, enligt en av Sebastian Greenwoods klasskompisar. Idealet var att tjäna pengar och bli framgångsrik snabbt. 

Sebastian Greenwood, eller “Bassen” som han kallades av vissa, hade de rätta yttre attributen: backslick och märkeskläder. Familjen hade det gott ställt med svenska mått mätt. Men på Östra Real var föräldrarnas inkomster som egenföretagare inget att skryta med.

Sebastian Greenwood i andra ring på Östra Real.

Det var en högpresterande klass. Många skulle gå vidare till framgångsrika karriärer inom finansvärlden eller som entreprenörer.

Enligt flera gamla klasskompisar var han en schysst och rolig kille. Ingen som stack ut. 

"Han var ganska blyg och ingen ledartyp på något sätt. Han umgicks ganska tight med ett gäng, men han var alltid den mer tillbakadragna", säger en av dem.

Efter studenten pluggade Sebastian Greenwood på universitet i London. Men i början av 2000-talet var han tillbaka i Stockholm igen för att jobba i familjens kommunikationsbyrå. 

Där fick han testa sina vingar som entreprenör. Han drog igång en gratistidning. Han sjösatte en lokal sökmotor. Under 2010 var han med och byggde upp Sitetalk, ett projekt som beskrevs som “Facebook för shopping”. 

"Han var en äkta entreprenör, han hade en stark drivkraft och han såg affärsidéer i allt möjligt", säger en person som jobbade med honom under de åren. 

Men inget av projekten blev någon succé. Sebastian Greenwood lämnade Sverige skuldsatt. Sedan träffade han en bulgarisk kvinna med stora ambitioner. 

***

Med start vårvintern 2014 satt Sebastian Greenwood på kvällarna och jobbade intensivt i en affärslounge på Harbour Plaza Metropolis i Hongkong. 

Från hotellet, som låg i stadsdelen Kowloon, hade han utsikt över några av mångmiljonstadens kännetecken: Victoria harbour, de glänsande skyskraporna i City på andra sidan sundet och de grönskande kullarna i horisonten. Han satt där tillsammans med en kollega. Hon hette Ruja Ignatova. 

De jobbade båda för en ny kryptovaluta som skapats av Hongkongbon John Ng. Det var en av alla valutor som dök upp vid den här tiden i svallvågorna efter bitcoin, och som hade fått det snarlika namnet Bigcoin. 

Han var en svärmorsdröm som höll om tanterna och log. Han var bra med folk och smart, jävligt smart.

Sebastian Greenwood hade kommit i kontakt med bolagets grundare genom Sitetalk, Facebook-utmanaren som han hade jobbat med några år tidigare. Nu hade han anlitats för att jobba med Bigcoins affärsplan, han planerade till exempel vilka länder de skulle expandera till. Ruja Ignatova var anlitad som jurist.

Bigcoin nådde snabbt framgångar i Asien. En person med insyn i projektet berättar att pengar regnade över företaget. Människor från hela Asien kom till Bigcoins kontor med “plastpåsar fulla med sedlar” som de ville investera i valutan. 

Sebastian Greenwood från tiden med Bigcoin. 

Sebastian, Ruja och de andra turnerade runt i Asien och värvade nya medlemmar genom spektakulära shower. Efteråt höll de stora banketter med tusentals gäster. Människor jublade och ville fotograferas med dem. 

Sebastian Greenwood var en underhållande och världsvan person, enligt en person som jobbade med honom vid den tiden. Han hade alltid en rolig historia att berätta. 

"Han var en svärmorsdröm som höll om tanterna och log. Han var bra med folk och smart, jävligt smart."

Ruja Ignatova och Sebastian Greenwood var Bigcoin-grundarens högra och vänstra hand – under dagtid. Men tillbaka på hotellet om kvällarna planerade de sin egen digitala valuta, Onecoin, på tu man hand, uppger källor för Breakit.

En dag, när Bigcoin skulle hålla ett event i Tokyo, dök Sebastian Greenwood inte upp som planerat.

"Det kom som en chock. Han och Ruja stack och tog med sig alla idéer om framtiden, liksom Bigcoins kundregister, till sin nya valuta", säger en källa.

Samtidigt som Bigcoin förde en alltmer tynande tillvaro i Hongkong kunde de före detta kollegorna se hur Rujas och Sebastians nya valuta fullkomligt exploderade. 

***

Musiken dånade. Strålkastarna sköt ljuspelare i guld och blått över den mörka lokalen. På storbildskärmarna snurrade ett glittrande Onecoin-mynt. När Sebastian Greenwood klev upp på scenen på Wembley sommaren 2016 gjorde han det som en rockstjärna.

"Välkomna till London", vrålade han.

"Welcome to London". Sebastian Greenwood på scen på Wembley, via Giphy.

Tusentals människor satt i publiken. När andra nya kryptovalutor dog i drivor fortsatte Sebastians och Rujas skapelse att växa. De hade lockat till sig några av världens mest offensiva säljare.

Kari Wahlroos, enligt egen utsago ”helt fantastisk” på marknadsföring och ”en av planetens bästa talare” inom sin nisch, var en av dem. På Wembley inledde han sitt framträdande tillsammans med Sebastian Greenwood genom att skrikande rusa in på scenen. 

"De tog in en av de bästa. Jag var den som tände gnistan i affären", säger Kari Wahlroos till Breakit.

För honom kändes Onecoin som en spännande möjlighet. En chans att dra in över en miljon kronor i månaden genom att få fler att investera.

Onecoin hade nämligen en alldeles egen affärsmodell. Det man sålde var inte själva valutan, utan så kallade utbildningspaket, som skulle lära köparen allt om finansvärlden och kryptovalutor. Samtidigt var paketen vägen in i Onecoin. Vägen som skulle leda till både rikedom och upplysning. 

Köparna fick så kallade ”tokens”. De skulle i sin tur användas till att framställa Onecoins, genom en process kallad ”mining”.

Startpaketet kostade 100 euro. Paketet ”Tycoon trader” gick lös på 5000 euro, alltså runt 50 000 kronor. De dyraste paketen skulle ge störst möjligheter till framtida vinster.

Pengarna hade jag skrapat ihop under flera år och tänkt använda för att resa. Jag har varit en del i Thailand förut, och jag ville åka tillbaka.

Utbildningspaketen såldes genom så kallad MLM, Multi-Level Marketing, eller nätverksmarknadsföring. Det innebar att säljnätverket, som kallades Onelife, byggdes upp som en gigantisk organisation med miljontals medlemmar. 

På toppen fanns Sebastian Greenwood själv. Han kallade sig för ”Master distributor 001”. Under honom fanns ”krondiamanterna”, ett slags ledarskikt i strukturen. I botten fanns köparna, som i sin tur värvade nya medlemmar att köpa utbildningspaket. 

Onelife värvade tidigt stora namn från MLM-världen. Flera kom från en krets av personer kopplade till projektet Sitetalk.

Toppsäljarna tog i sin tur med sig sina redan existerande team med hundratals rutinerade marknadsförare. De fick Onecoin att blomstra.

"Det fungerade precis som ett vanligt nätverksföretag, som Herbalife", säger en av dem som var först med att sälja för Onecoin i Sverige.

Kari Wahlroos bakom Sebastian Greenwood, Wembley 2016.  Skärmdump från Youtube. 

Enligt företagets egna uppgifter investerade 60 000 svenskar i Onecoin. Spelinspektionen uppger att det fanns köpare över hela landet. 

En av dem var en pensionerad taxiförare i norra Sverige. 

"Pengarna hade jag skrapat ihop under flera år och tänkt använda för att resa. Jag har varit en del i Thailand förut, och jag ville åka tillbaka", säger han.

Han bestämde sig för att satsa på Onecoin efter att ha introducerats av en bekant i Stockholm. Först investerade han 3 000 kronor. En månad senare valde han att gå in med 50 000 kronor i ett Tycoon-paket, eftersom en sådan investering skulle ge fler fördelar. 

"Det var jättemycket pengar för mig som är en fattig pensionär. Men bitcoin hade gått bra och jag trodde på det här direkt."

När mynten i framtiden skulle lanseras på en öppen börs skulle ju värdet på investeringen ha skjutit i höjden.

Men där och då fanns bara ett sätt att tjäna riktiga pengar, det var att värva nya medlemmar. Alla som drog in nya människor i systemet genom att sälja utbildningspaket fick en bonus. Mer än hälften av den betalades ut i euro.

Upplägget gjorde att många sålde paket till vänner, familj och arbetskamrater.

Så länge pyramiden växte tjänade alla pengar. Onecoin blev enligt BBC den största produkten såld via MLM globalt, med intäkter på omkring 40 miljarder kronor under knappt tre år. De riktigt stora pengarna kom för dem som lyckades bygga upp två team under sig. Om teamets medlemmar i sin tur byggde egna team svällde intäkterna exponentiellt för toppsäljaren.

"Idén var uppenbarligen perfekt. Det var ett fantastiskt arbete med fantastiska människor runt om i världen", säger Kari Wahlroos.

En annan toppsäljare, Igor Alberts, tjänade enligt BBC över en miljon euro varje månad. Han hoppades att Onecoin skulle göra honom rikare än Bill Gates.

2016 var året då Onecoin stod på toppen. Själva företaget drog in runt 20 miljarder kronor, enligt interna dokument som BBC har tagit del av. 

Ruja och Sebastian skålar för framgång, på V&A:s innergård via GIPHY

Sebastian Greenwood flög privatjet och talade till massorna på event världen över. I en reklamfilm berättade han från flygplanssätet att den fantastiska möjligheten var på väg till Sydamerika.

"Du kan verkligen förändra ditt liv", sade han samtidigt som Onecoins privatjet flög in över Colombia.

Samma år höll Ruja Ignatova en exklusiv födelsedagsfest på Victoria and Albert Museum i London. Hon och Sebastian Greenwood lyfte varsitt glas champagne och skålade för sin framgång.

Men det fanns de som anade att något var fel.  

***

På Spelinspektionen i Strängnäs satt utredaren Josefin Aronsson. Det var hösten 2015 och myndigheten hade fått in ett par anmälningar om en ny digital valuta. Nu hade utredningen hamnat på hennes bord. 

Josefin Aronsson, Spelinspektionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman , SvD.

För Josefin Aronsson stod det snart klart att det rörde sig om ett misstänkt pyramidspel.

"Det vi såg var en påstådd virtuell valuta som det byggdes ett koncept king. Man sa att man sålde utbildningspaket, men rent krasst tjänade man pengar på att värva nya medlemmar. Det rörde sig om stora insatser och själva valutan gick det inte att handla med på någon riktig marknad. Men de red på bitcoinvågen", säger hon.

I januari 2016 lämnade Spelinspektionen in en polisanmälan mot “ansvariga för konceptet Onecoins verksamhet i Sverige”.

I utredningen pekades en person i Mellansverige ut som en som sålde Onecoin i Sverige. 

"Det såg ut som en bra idé, visionerna var riktiga. Vi leddes att tro på den här Ruja. Hon var förtroendeingivande. Även om jag förstod att det fanns en risk med investeringen", säger den utpekade själv i dag. 

Affärerna gick bra. Under 2016 drog han enligt dokument från Skatteverket in 13 miljoner kronor. Men efterhand, säger han, började han ifrågasätta Onecoins trovärdighet. 

"När jag började ställa frågor till företaget stängde de av mig. Jag förlorade hela mitt konto med Onecoin. Det hände för övrigt alla som ifrågasatte dem, det var Onecoin eller inget".

Han uppger att han aldrig blev kontaktad av polisen. Utredningen lades senare ned med hänvisning till att det inte gick att bevisa brott.

Snart skulle myndigheter i en rad andra länder också inleda utredningar mot Onecoin. 

Den norske kryptoexperten Bjørn Bjercke kom i kontakt med bolaget 2016. Han blev uppringd av en rekryterare som erbjöd honom ett jobb. Onecoin ville ha hjälp att bygga en blockkedja, själva tekniken bakom kryptovalutor, och kom med ett sockrat erbjudande.

"Det var tal om lägenhet, bilar och en hög lön. De pratade om 2,5 miljoner norska kronor", säger Bjørn Bjercke.

Han häpnade när han upptäckte att Ruja Ignatova i stort sett samtidigt stod på en scen och tillkännagav att Onecoin hade en ny blockkedja. Det kunde omöjligen vara sant. Bjørn Bjercke avskrev hela valutan som en bluff.

Trots det fortsatte Onecoin att att värva nya kunder. 

När anrika bandyklubben Edsbyn vann SM-guld i mars 2017 pryddes matchdräkterna av Onecoins logga. Sponsringen hade skett via ett svenskt bolag.

"De var med oss i två säsonger. Frågan var uppe i styrelsen. Men bedömningen landade i att Onecoin var okej, eftersom ingen var dömd för något", säger Edsbyns marknadsansvarige Thomas Mårtens

Edsbyn firar guldet 2017, med Onecoins logga på bröstet. Foto: Sören Andersson/TT

***

I slutet av oktober 2017 skulle Ruja Ignatova ha stått på scen i Portugal. Istället klev hon på ett Ryanair-plan från Sofia till Aten. “Valet av transportmedel stack ut”, som FBI påpekade i en senare utredning. Hon brukade flyga privatjet. 

I Aten tog spåren efter henne slut. Ruja Ignatova slutade helt att göra publika framträdanden. Kryptodrottningen försvann.

En månad senare stod Sebastian Greenwood på scen i Kuala Lumpur, som vanligt i smoking.

"Ser jag gammal ut? Är jag fortfarande vacker?", frågade han skämtsamt för att få igång publiken.  

Kanske visste han redan då att det skulle bli hans sista officiella framträdande för Onecoin.

I januari 2018 fångades han som hastigast på ett filmklipp från en racingtävling i thailändska Buriram. I svart pikétröja, röda shorts och svarta solglasögon syntes han i vimlet runt Onecoins bil. 

Tio månader senare skrev Bangkok Post att han hade gripits av thailändsk polis och utlämnats till USA.

Sebastian Greenwood på racingtävling i Buriram. 

Kort därefter grep amerikansk polis även Rujas bror Konstantin Ignatov, som tagit över ledarrollen i Onecoin när Ruja försvann. I hopp om att rädda sig själv undan ett långt fängelsestraff valde han att börja samarbeta med åklagarna.

***

Hösten 2019 började den pensionerade taxichauffören i norra Sverige misstänka att investeringen han hade satsat alla sina sparpengar i var värdelös. Han levde på sin pension på 6000 kronor i månaden. Sparkontot var tomt. 

"Nu försöker jag spara ihop pengar igen. Någon resa till Thailand har jag inte haft råd med", säger han.  

Han berättar att han bländades av den karismatiska kryptodrottningen.

"Den där kvinnan skulle ju vara så smart. Det var hon tydligen också eftersom hon lyckades lura så många."

Sebastian Greenwood hade han däremot aldrig hört talas om. 

Historien om Onecoin-svindeln blev samma höst känd för en global publik genom BBC-serien “The Missing Cryptoqueen”. I åtta avsnitt jagade journalisten Jamie Bartlett sanningen om den försvunna Ruja Ignatova och hennes falska kryptovaluta. Sebastian Greenwood nämndes bara en enda gång.

Men i april i år lyfte domstolen i Southern District of New York sekretessen kring Sebastian Greenwoods fall. 

Plötsligt stod det klart att den svenske 43-åringen hade åtalats för sin inblandning i Onecoin. Enligt åtalet har Sebastian Greenwood gjort sig skyldig till bland annat bedrägeri och stämpling till penningtvätt. Flera av de fem åtalspunkterna har ett maxstraff på 20 år vardera.

Hela utredningen offentliggjordes inte. Men dokument i åtalet mot Konstantin Ignatov bekräftade att det inte fanns någon blockkedja. Kryptovalutan var bara ett påhitt. Onecoins påstådda värde bestämdes manuellt genom en vanlig databas. Samtidigt pekades Ruja Ignatova och Sebastian Greenwood ut som de två grundarna av hela Onecoin. 

Enligt FBI:s utredning hade Onecoin intäkter på över 30 miljarder kronor, enbart mellan slutet av 2014 och hösten 2016. Vinsten under samma period landade på över 20 miljarder kronor. Det totala beloppet är okänt, men troligtvis långt större.

Som jämförelse handlade Trustor-härvan om 620 miljoner kronor. I pensionssvindeln Falcon Funds beräknas runt en miljard kronor ha försvunnit. Fermenta värderades som mest till tio miljarder kronor innan kursen kollapsade när Refaat el-Sayed föll. Experter som Breakit varit i kontakt med bedömer att Onecoin kan vara det största bedrägeriet någonsin med en svensk i huvudrollen. 

Sebastian Greenwood hade en önskan om att leva det goda livet. Här på en bild från Bigcoin-tiden 2013/2014.

Vi vet inte hur Sebastian Greenwood ställer sig till anklagelserna. Var han naiv? Lurad av Ruja Ignatova? Eller hjärnan bakom allt? 

En person som kände dem båda under Bigcoin-perioden i Hongkong säger att hen inte såg “några röda flaggor alls” hos Sebastian Greenwood. Däremot misstänkte personen hela tiden att Ruja hade en dold agenda.

Tidigare affärspartners ger bilden av en driven entreprenör som hade storslagna idéer, ibland utan verklighetsförankring. Hans första egna projekt, gratistidningen, misslyckades och skapade en miljonsmäll för hans föräldrars företag. 

Breakits granskning visar att han därefter kom i kontakt med människor som hade två saker gemensamt: De hade ett förflutet inom nätverksförsäljning och diverse problem med myndigheterna. 

Samtidigt, vittnar flera källor, hade Sebastian Greenwood en önskan om att leva det goda livet. Han pratade om att ha ett hus i Thailand. När han var i Stockholm gled han förbi köerna på Stureplan, och tycktes känna alla.

"Min bild är att det inte bara handlade om pengar. Han ville göra sig stor för att bli respekterad hos dem som var ännu större", säger en tidigare bekant.

***

Bjørn Bjercke, han som erbjöds att bygga Onecoins blockkedja, har sedan dess ägnat en stor del av sin tid åt att avslöja bolagets bluff. Runt sig har han haft ett nätverk av hackare och offer.

Sebastian Greenwoods del i Onecoin har underskattats, anser han.

"Jag tror att han är den kanske viktigaste personen, viktigare än Ruja. Hon var mycket mer ett ansikte utåt. Sebastian var hela maskinen i systemet för multi level marketing, medan jag tror att hon var den som tog fram kryptovaluta som ett potentiellt mål", säger Bjørn Bjercke.

I ett meddelande till Rujas bror Konstantin Ignatov avslöjade Onecoins “master distributor 001” i september 2016 vad han själv tyckte om nätverkets medlemmar. “De här människorna är idioter”, skrev Sebastian Greenwood. “Som du sa till mig, nätverket skulle inte fungera med intelligenta människor ; )”, blev svaret.

Redan två år tidigare, den 11 juni 2014, ska Ruja Ignatova ha skickat ett mejl till Sebastian Greenwood om deras plan. Då kallade hon valutan för ”trashy coin”. 

Ruja Ignatova skrev att det duon planerade inte var något som hon skulle vara stolt över, förutom “privat” när de tjänade pengar. ”De här gränsfallen är min specialitet... när saker hamnar i gråzonen”, skrev hon.

Ruja kallade Onecoin för "Trashy coin" i ett meddelande till Sebastian.

Ruja Ignatova var duktig på siffror, och hade en juristexamen från Oxford. Sebastian Greenwood skulle vara den “magiska säljmaskinen”, som kunde nätverksmarknadsföring. ”Vi skulle kunna bli riktigt stora – typ MLM möter bitchen på Wall Street”, skrev Ruja Ignatova. 

I augusti skickade hon ett till mejl om deras exit-strategier. Längst upp på listan över tänkbara alternativ stod: ”Ta pengarna och dra och skylla allt på någon annan.”

Mycket tyder dock på att det faktiskt fanns andra krafter bakom Sebastian Greenwood och Ruja Ignatova. Personer som kan ha gjort det svårt att backa ur när bollen väl var satt i rullning. 

***

Hot om våld, faktiskt våld, bepansrade bilar och livvakter. Bilden som har framkommit i rättshandlingar visar att personer i toppen av Onecoin oroade sig över sin säkerhet. 

När vi började med det här fanns det väldigt inflytelserika personer med i bilden.

När toppsäljaren Igor Alberts spekulerade om Ruja Ignatovas försvinnande i BBC-dokumentären sade han: 

"Man vet inte vad som ligger bakom. När vi började med det här fanns det väldigt inflytelserika personer med i bilden."

Vilka de var ville han inte berätta, med hänvisning till att han fruktade för sitt liv.

Även Bjørn Bjercke har blivit hotad, men vill inte heller han gå in på av vem. 

"Problemet var nog att det gick för fort, att Onecoin tjänade för mycket pengar och då kom andra människor in, som ville ha en del av kakan, och styrde det", säger han. 

Det finns indikationer på att personer med koppling till organiserad brottslighet hade letat sig in i organisationen och använde Onecoin för att tvätta pengar. Under Konstantin Ignatovs häktningsförhandlingar uppgav åklagaren Marina Torres att han hade direkta kopplingar till “betydande spelare inom organiserad brottslighet i Östeuropa”. Hon uppgav att den person som jobbade som Onecoins säkerhetschef samtidigt var toppnamnet i en internationell narkotikaliga. 

"Det är samma säkerhetsansvariga som var inblandad i försvinnandet av svarandens syster", sade Marina Torres i rätten.

Dokumenten visar att FBI tror att Ruja Ignatova, via sina kontakter, blev tipsad om att fly innan myndigheterna skulle slå till. Sebastian Greenwood hade av allt att döma inte samma möjlighet.

***

På Metropolitan correctional center tillåts tills vidare inga besökare. Mindre än en kilometer från Wall Street – hjärtat i det finanssystem som Onecoins grundarduo påstod sig vilja utmana – väntar Sebastian Greenwood på att anklagelserna mot honom ska prövas i rätten.

Han är inte dömd för något. En representant från den amerikanska åklagarkammaren uppger att det, enligt amerikansk rätt, alltid finns en möjlighet att fallet kan lösas på annat sätt innan själva rättegången. 

Sent i april får vi tag på hans advokat, Anthony Strazza. Till domaren har han skrivit att Sebastian Greenwood behöver mer tid för att gå igenom material som åklagarsidan har presenterat, för att kunna delta i “diskussioner om en möjlig lösning”. 

"Jag kan inte diskutera fallet överhuvudtaget", säger Anthony Strazza.

Vi frågar om Sebastian Greenwood vill ge sin version i en intervju. 

"Det kanske han vill", säger Anthony Strazza och lovar att återkomma. 

Efter detta går han inte att nå. 

Ruja Ignatova är fortfarande försvunnen. Hennes bror samarbetar med åklagarna. Onecoins amerikanska advokat har fällts för att ha tvättat miljarder från världens största kryptobluff. I Sebastian Greenwoods fall planeras en förberedande förhandling i början av juni.

Sagan om Onecoin borde vara slut. Men nätverket finns faktiskt kvar och fortsätter att svepa in över nya länder, speciellt där delar av befolkningen saknar utbildning.

Jag tror på Afrika... vi behöver utbilda massorna. 

I april 2020, i stort sett samtidigt som åtalet mot Sebastian Greenwood blir offentligt, kliver en ny “kapten” fram. Han kallar sig King Jayms och är en kraftfull man från Trinidad och Tobago. I slutet av månaden samlar han sina ledare för ett seminarium på nätet. 

"Jag tror på Afrika, och det betyder att det kommer att vara ett stort fokus på kontinenten", säger han.

Det finns hopp för Onecoin, menar han. Vägen framåt är att utbilda de miljoner som saknar finansiell kunskap. Och att få så många som möjligt i Afrika att köpa ett startpaket.

King Jayms tittar in i kameran när han predikar om hur kontinenten kan enas som en enda rörelse.

"Alla som förstår Onelife och Onecoin pratar samma språk. Vi behöver utbilda massorna."

Den magiska säljmaskin som Sebastian Greenwood byggde är så effektiv att den inte tycks stanna vad som än händer.

Johanna Ekström, johanna@breakit.se

Erik Wisterberg, erik.wisterberg@svd.se

MLM eller pyramidspel – vad är skillnaden?

MLM är en typ av direktförsäljning, alltså när privatpersoner säljer saker direkt till andra privatpersoner. Dammsugare var en produkt som tidigt såldes på det sättet, genom dörrknackning.

Till skillnad från vanlig direktförsäljning är MLM uppbyggt i olika steg, som gör att man kan klättra inom företaget och få team av säljare under sig. Säljarna är dock inte anställda direkt av företaget, utan är sina egna. 

Det viktiga ska vara försäljningen, själva rekryteringen ska enbart vara en bisyssla. Det ska inte gå att göra vinst enbart på rekryteringen (som var fallet med Onecoin).

Det finns en rad stora företag som byggts upp genom en MLM-organisation, Oriflame, Herbalife och Doterra är några exempel. 

MLM är lagligt i Sverige, medan pyramidspel är olagligt. I ett pyramidspel säljer man positioner i en organisation, snarare än en produkt. 

Källa: Krister Fraser, Svensk Direktförsäljning.

Tipsa

Vet du mer? Kontakta Breakit

Läs fler artiklar
LÄS MER