Sök

1 miljon entreprenörer ställs utanför – får inte statliga stödet

CoronaCoronaviruset

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Soloentreprenören: Hundratusentals får i praktiken näringsförbud – men ingen hjälp.

Uppdatering: Efter att den första versionen av denna artikel publicerats har det framkommit att Tillväxtverket delvis har ändrat informationen på sin hemsida. Förändringen KAN innebära att fler enmansföretagare kan utnyttja stödet – läs mer här!

När finansminister Magdalena Andersson på en pressträff för tre dagar sedan aviserade sitt stödpaket till svenska entreprenörer var hon tydlig med att hjälpen skulle omfatta så många företag som möjligt.

“Vi vill med dagens besked att så många företag som möjligt ska ta sig igenom den här krisen”, konstaterade hon.

Men när detaljerna rörande en av de bärande delarna av insatsen, korttidspermittering, kom ut igår eftermiddag blev de en kalldusch för hundratusentals småföretagare. 

Det visar sig nämligen att de närmare 1 miljon svenska företag*, där grundaren är den enda anställde, inte omfattas av reglerna (som låter anställda gå ner i arbetstid, men ändå behålla cirka 90 procent av lönen – läs mer om korttidspermittering här).

Tillväxtverket skriver svart på vitt:

“Det aktuella stödet för korttidspermittering baseras på lagen om korttidsarbete som omfattar företag med anställda och täcker därmed inte egenföretagare”.

Tillväxtverkets pressansvarige Malin Osterman Hallare bekräftar uppgifterna i ett SMS och tillägger dessutom att stödet inte heller gäller för "familjeföretag där familjemedlemmar är anställda eller ägare".

Malin Osterman Hallare skriver samtidigt att "dessa företag är självklart viktiga för svenskt näringsliv! Vi har därför en dialog med vår uppdragsgivare och föreslår åtgärder för att underlätta för egenföretagare som drabbas".

Gradvis tycks det bistra budskap från Tillväxtverkets hemsida börjat sjunka in bland Sveriges hundratusentals soloföretagare. Konsulter, frilansare som modererar tech-event, agenter i nöjesindustrin och butiken på hörnet – alla drabbas.

Flera av dem har nu hört av sig till Breakit där de uttrycker sin frustration.

En entreprenör skriver:

“Det är helt galet och något som jag tycker att ni ska titta närmare på och belysa. Enormt många tjänster kommer försvinna – föreläsare, kemtvätt, frisörer, småbutiker…”, skriver hon.

Ytterligare ett exempel:

“Vi småföretagare som arbetar själva i vårt bolag och dessutom äger bolaget får vi inte ta del av korttidspermittering? Det finns ju massor av småföretagare som blir utan denna möjlighet att överleva."

"Vi får näringsförbud"

På torsdagsmorgonen talade vi med trolleriartisten Jonas Ljung som tillsammans med Peter Brynolf gör föreställningar runt om i Sverige men också en TV-serie för TV4. De två har precis avslutat sin turné och Jonas Ljung vill knappt tänka på vad som skett om turnén istället planerats till senare i vår:

“Vi hade ren tur och avslutade vår turné i februari. Om den skulle dragit igång nu hade det varit katastrof för vårt bolag. Men jag har många vänner i event- och artistbranschen, de är desperata”, säger Jonas Ljung och fortsätter:

“Regeringen har i praktiken gett hundratusentals soloföretagare näringsförbud och nu utesluts alla dessa entreprenörer från möjligheterna att permittera."

Han är besviken på regeringens agerande:

"När Magdalena Anderson presenterade förslaget betonade hon att hon vill att alla företag ska kunna ta sig igenom krisen. Nu visar det sig att massvis av småföretagare utesluts, det är inget annat än en katastrof. Mängder av fåmansföretagare kommer gå under."

Jonas Ljung ifrågasätter inte beslutet att förbjuda större folksamlingar även om det slår stenhårt mot hans bransch. 

“Nej, jag har full förståelse för att regeringen tagit de här besluten men om de i praktiken ger hundratusentals företagare näringsförbud i många månader så måste de också hjälpa oss på något sätt. Nu ställs vi helt utanför, det kan inte vara tanken”, säger han.

Uppdatering: Efter att denna text publicerats har vi uppdaterat den med kommentar från Tillväxtverkets pressansvarige Malin Osterman Hallare. 

Har du fler frågor korttidspermitteringar? Ställd dina frågor direkt till Breakits medgrundare Olle Aronsson - klicka här. 

*Fotnot: Enligt statistik från SCB:s Företagsregister som Ekonomifakta refererar fanns det i december 2019 totalt 830.231 stycken enmansföretag (inga anställda) och 278.076 mikroföretag (1 till 9 anställda).

LÄS OCKSÅ: Statens stödpaket till entreprenörer – allt du behöver veta 

Läs mer