BREAKITS TAKE

Det finns bara en logisk tolkning av Klarnas nya monsterrunda

Klarna fintech
Det finns bara en logisk tolkning av Klarnas nya monsterrunda

Foto: Press

Breakit

Klarna tar ytterligare ett steg mot en börsnotering. Det är Breakits bedömning efter dagens besked.

På tisdag eftermiddag, medan många i finansbranschen nog fortfarande låg och solade på stranden, kom techbanken Klarna med en tung nyhet: Bolaget plockar in 4,4 miljarder i expansionskapital till ny rekordvärdering.

Här är Breakits take

Investerarna som går in i Klarna är klassiska "sista rundan innan börsen"-investerare som Första AP-fonden och Dragoneer. De sistnämnda investerade för övrigt i Spotifys sista riktigt stora kapitalanskaffning före börsnoteringen.

Vad innebär det då att vara en "sista rundan innan börsen"-investerare, eller pre-IPO-investerare som det heter på finansspråk? Jo, i praktiken innebär det att man är en placerare som kan gå in med väldigt stora belopp – så länge man tror att man hyfsat snart kommer ha möjlighet att sälja aktierna igen på börsen. Första AP-fonden är en typisk sådan investerare.

Källor med insyn i Klarna, som vår grundare Stefan Lundell pratat med, var också inne på samma linje – alltså att Klarna nu krattar för en börsnotering – redan i april i år.

Värt att notera i Klarnas stora nyhet på tisdagen är också att bolaget inte verkar dra ner på sin USA-expansion – tvärtom: Klarna ska nu investera ännu mer i USA.

Det är ett tydligt svar till de belackare som har viskat om att den amerikanska satsningen är väldigt dyr, och hittills inte har bevisat sig i form av intäkter och lönsamhet.

Under 2018 landade Klarnas omsättning på 6 miljarder kronor och bolaget gjorde en nettovinst på 105 miljoner kronor, vilket Breakit kunde avslöja i ett läckt brev till ägarna i våras.

Läs fler artiklar
LÄS MER