Klarna tar in nytt kapital i monsterrunda – till rekordvärdering

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, Klarna. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Fintechbolaget Klarna gör en jättesatsning och tar in 4,4 miljarder kronor färskt riskkapital. Nu väntar en rejäl expansion i USA för Klarna.

Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski säger att det sker ett historiskt skifte på bankmarknaden.

“Äntligen kommer transparens, teknik och kreativitet att tjäna kunderna, och det kommer inte finnas plats för fantasilösa produkter, icke-transparenta användarvillkor eller brist på ärlig hänsyn till kundernas bästa".

"Vi, alla vi 2500 på Klarna, känner oss ödmjuka och hedrade inför att spela en roll i förbättringen av den här branschen för kundernas bästa, i hela världen men framför allt i USA", säger han i ett pressmeddelande.

Värderingen är 53 miljarder kronor när pengarna från kapitalanskaffningen räknas in (eller post money som det kallas på finansspråk). Om dessa pengar inte räknas med blir värderingen följaktligen 4,4 miljarder kronor lägre.

Den senaste tidigare kända värderingen var 32 miljarder svenska kronor, det kunde Breakit avslöja i våras.

Värdet på Klarna-grundarnas skapelse har alltså rusat rejält på kort tid. Bolaget blir nu, enligt egen utsago, Europas högst värderade privatägda fintech-företag.

Kapitalet ska bland annat användas till att växa snabbare i USA, där Klarna förväntar sig "massiv" tillväxt.

Största investerare i rundan är riskkapitalbolaget Dragoneer Investment Group, med bas i San Francisco. Svenska Första AP-fonden, storbanken Commonwealth Bank of Australia, riskkapitalbolaget Merian Chrysalis Investment Company och fonder som förvaltas av fondgiganten Blackrock finns också med bland placerarna.

Enligt Aoife Houlihan, kommunikationsansvarig på Klarna, kommer Sebastian Siemiatkowski inte ge några enskilda intervjuer i samband med finansieringsrundan. Dock har han gjort ett undantag för Financial Times. 

Betyder det här att ni satt ett datum för en börsnotering nu?

"Vi har inga sådana planer eller datum satta. Det är en möjlighet framöver, men inga formella beslut har fattats", säger hon.

Läs mer