Sök

Spotify lånar 8 miljarder från hedgefond och riskkapitaljätte

SpotifyDragoneer

Foto: Spotify

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Det svenska techbolaget tar in en ny jättesumma från bland andra hedgefonden Dragoneer och riskkapitalbolaget TPG. Affären sker dock till tuffa villkor för musiktjänsten.

Det avslöjar Wall Street Journal som rapporterar att avtalet om affären har skrivits under. Investeringen sker genom att så kallat konvertibellån - en typ av värdepapper som gör det möjligt att omvandla skulden till aktier i Spotify längre fram i tiden.

Summan som Spotify tar in är 1 miljard dollar, motsvarande 8,2 miljarder kronor - dubbelt så mycket som tidigare har rapporterats. 

Under onsdagsmorgonen bekräftade även Breakits källor uppgifterna från WSJ.

Spotify tvingas dock ge de nya investerarna ett antal garantier. Om Spotify går till börsen inom ett år får långivarna konvertera skulden till aktier i musikbolaget till 20 procents rabatt mot noteringskursen. Efter ett år börjar den rabatten öka - med 2,5 procentenheter för varje sex månader som går.

Spotify har också, enligt Wall Street Journal, gått med på att betala 5 procents ränta på lånet - en ränta som ökar med 1 procentenhet varje halvår - fram tills börsnoteringen blir av eller tills det att räntan når 10 procent.

Dessutom får TPG och Dragoneer rätt att sälja sina aktier redan 90 dagar efter noteringen - i stället för 180 dagar som annars är brukligt för större investerare som finns med vid en börsintroduktion.

Utöver de två investerarna deltar också Goldman Sachs i rundan.

Musikbolaget har i diskussionerna med investerarna sagt att det har för avsikt att gå till börsen inom två år.

Läs mer