Klarnas brev till ägarna i natt – vill ta in en miljard

Klarna fintech Bank
Klarnas brev till ägarna i natt – vill ta in en miljard

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: TT

Sara Lindmark

Reporter

Klarna fyller på kassan rejält – vill ta in 1 miljard till rekordvärdering, visar dokument som Breakit tagit del av.

Digitala banken Klarna fortsätter sin resa mot att skaka om den globala bankindustrin i grunden. Nu kan Breakit avslöja att bolaget vill ta in en miljard kronor i en nyemission.

Erbjudandet har gått ut till befintliga aktieägare och uppgiften framkommer i ett brev som Breakit har tagit del av. Uppgiften bekräftades även senare av Klarnas kommunikationschef Aoife Houlihan.

Under 2018 landade Klarnas omsättning på 6 miljarder kronor och bolaget gjorde en nettovinst på 105 miljoner kronor enligt brevet till ägarna. Det är en ökning med 33 procent från 2017 då omsättningen blev 4,5 miljarder kronor.

Nu ska Klarna ta in 1 miljard kronor i en nyemission som riktar sig mot befintliga ägare. Aktieägarna kommer att få teckna sig för 1640 kronor per aktie, till en värdering på 3,5 miljarder dollar, alltså 32 miljarder kronor.

Detta innebär att Klarnas värdering har stuckit iväg rejält. Bolagets värdering har stått still i flera år, den senaste kända är två år gammal och låg på 2,5 miljarder dollar, motsvarande ungefär 20 miljarder.

Några av storägarna har redan lovat att teckna sig för emissionen, som Sequoia, Bestseller samt Sebastian Siemiatkowski själv. 

“Konkurrensen om att vara nästa generations globala bank mot privatpersoner ökar. Vi har därför bestämt oss för att det är dags att ta in nytt kapital för att ta vårt bolag framåt”, skriver vd Sebastian Siemiatkowski i ägarbrevet.

Klarna öppnar även för att, i ett andra steg, ta in nya investerare i bolaget i en mer öppen och "marknadsmässig" runda, vilket enligt representanter för Klarna kan öka värderingen ytterligare. 

Senast den 10 mars vill Klarna ha besked från personer som vill delta i emissionen. 

LÄS MER: Han är mannen bakom klarnas Snoop Dogg-deal. 

 

Tipsa

Vet du mer? Kontakta Breakit

Läs fler artiklar
LÄS MER