Sök

LUNDELLS VECKA

Varför tror alla att det går åt skogen för Breakit?

BreakitLundells vecka

Stefan Lundell, grundare Breakit. Foto: TT, Sara Lindmark och Unsplash.com.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Efter den senaste veckans vilda spekulationer börjar Stefan Lundell tvivla på att ärlighet varar längst.

Ärlighet varar längst sägs det – men i veckan har jag faktiskt så smått börjat ifrågasätta denna gamla devis.

Det har knappast undgått någon som följer Breakit att vi ända sedan starten gjort en stor poäng av att vara öppna och bjussiga kring vårt entreprenörskap.

Faktum är att jag personligen tycker det är roligare att skriva om våra misslyckande än de (faktiskt) många framgångarna vi haft.

Orsakerna till detta lätt masochistiska drag är två. För det första är det ofta intressantare att läsa om misslyckanden och vad man kan lära av dem.

Och för det andra så skrivs det så sällan om misslyckanden.

Ändå är misslyckanden en helt naturlig del av alla entreprenörers väg fram till en (eventuell) succé.

Jag har intervjuat hundratals entreprenörer som byggt fantastiska företag. Alla har de haft mer eller mindre stora misslyckande bakom sig.

Det är också från andra entreprenörer som min medgrundare Olle Aronsson fått den mest positiva responsen efter att han för några dagar sedan skrev en artikel med rubriken “Breakits förlust större än någonsin – ironiskt nog har jag aldrig varit mer positiv”.

Där förklarade Olle rakt och tydligt orsakerna till att Breakit visserligen ökade omsättningen med 10 procent men samtidigt gjorde en förlust på 5,5 miljoner kronor.

Det var en text helt i Breakits anda – öppet, ärligt och dessutom flera handfasta råd till andra entreprenörer.

Reaktionen från våra kärnläsare, entreprenörerna, var som sagt positiv men i vår egen bransch landade texten inte lika mjukt. Istället började det bland mediefolk tisslas och tasslas – hur illa är det egentligen ställt? Är pengarna på väg att ta slut?

Först skakade jag mest på huvudet åt snacket. Om inte folk klarar av att tolka en balansräkning, och den vägen enkelt kan räkna ut att vi måste ha åtskilliga miljoner i kassan, så fick jag väl leva med det.

Men att folk snackar på stan är en sak. När jag på tisdagskvällen läste att den i mediebranschen välrenommerade Mediepodden tänkte prata om Breakits “svajande” ekonomi fick jag faktiskt nog.

Breakit har ingen “svajande” ekonomi. Punkt slut. Tvärtom har vi tagit in riskkapital för att investera det i tillväxt och då kommer bolaget göra förluster. Varför skulle vi annars ta in riskkapital?

Samtidigt har jag ändå viss förståelse för att spekulationerna drar igång. I näringslivet (inte minst i mediebranschen) finns en historia av att alltid skönmåla saker och inte våga vara tydlig kring misslyckanden. Då är det lätt hänt att folk tolkar in något större när vi på Breakit bara är ärliga och berättar exakt vad som hänt.

Risken är förstås att också vi blir brända och i framtiden inte vågar säga sanningen. Låt oss hoppas att vi aldrig hamnar där.

Trevlig helg!

Veckans boktips 1: Bill Browder. I veckan briserade bomben kring Swedbanks misstänkta inblandning i penningtvätt av sisådär 40 miljarder kronor. Sjuka summor och ett riktigt bra gräv av SVT:s Uppdrag Granskning. Precis som i avslöjandet kring Danske Bank så spelar den amerikanske affärsmannen Bill Browder en central roll även denna gången. Har du inte läst hans bok “Mitt krig mot Putin” redan så gör det. Det är en riktig bladvändare som dessutom ger en bra bakgrund till det som nu rullas upp.

Veckans boktips 2: Sophia Bendz. I samband med bokmässan i Göteborg förra året lanserade Spotify-veteranen Sophia Bendz tillsammans med skribenten Malin Ekman boksajten Readligion. Då skrev jag bara en snabb nyhetstext om satsningen men hann inte djupdyka i innehållet på sajten. Det har jag gjort nu – och jag gillar det verkligen. Grundupplägget är längre intervjuer med profiler som David Lagercrantz, Nina Åkestam, Isabelle Ståhl och Åsa Linderborg om deras läsvanor. Kan man få önska sig intervjuer med någon av Sophia Bendz näringslivskompisar under våren?

Veckans felringning: Natalia Brzezinski. I veckan avslöjade min kollega Jon Mauno Pettersson att USA:s ex-president Barack Obama ska snacka på Daniel Eks konferens Brilliant Minds. Natalia Brzezinski är den som rattar festivalen på daglig basis och när Breakits avslöjande spred sig till andra nyhetsredaktioner på tisdagskvällen ringde de alla till hennes svenska mobilnummer. Dessvärre hade Natalia bytt sitt mobilnummer och samtalen hamnade istället hos ett allt mer förvirrad kvinna. Efter att vår kvällsreporter Jon Wahlqvist förklarat läget blev hon lugn igen.

Veckans spoiler: Dagens nyheter. När jag läste DN:s recension av Mattias Beijmos reportagebok om den digitala vapenindustrin blev jag riktigt sugen på att köpa boken – enda tills jag läste sista raden i texten. Där valde recensenten att avslöja slutet i boken. Det borde vara ett straffbart beteende. Men jag valde att fria istället för att fälla och nu har jag faktiskt börjat läsa “De kan inte stoppa oss” (Volante förlag). Räknar med att plöja den under sportlovet, men jag hinner fler böcker – så hör gärna av er med tips!

Veckans smartaste införsäljning: Jonas Tellander. Mitt i lunchtimmen ringde Storytels vd och grundare Jonas Tellander mig igår för att – “säga grattis”. Jonas Tellander ville gratulera mig som medieägare till att momsen på digitala publikationer skulle sänkas från 25 till 6 procent. Nu har ju vi på Breakit (än så länge) inte startat försäljning av redaktionellt premium-material. Därför gynnas inte vi av förändringen – men det gör Jonas Tellander. Sannolikt var hans grattis ett inlindat sätt att få oss att skriva om hur mycket Storytel tjänade på förändringen. Och det lyckades han ju med både här och här.

Veckans autograf: Stefan Lundell. Strax efter tio på fredagsförmiddagen skrevs på nytt historia i Breakits lilla värld. Då signade jag hyreskontraktet som innebär att vi i mitten av mars flyttar in i en egen lokal. Stort för oss på Breakit. Dessutom är jag lite extra nöjd med att vi fick hyreskontraktet i hård konkurrens med en sådan hajpad startup som Tiptapp. Men jag inser att det bara är bevis på ytterligare ett av mina mindre sympatiska personlighetsdrag.

Läs mer