Sophia Bendz grundar boksajten Readligion – tillsammans med Malin Ekman

Atomico Readligion Ljudböcker
Sophia Bendz grundar boksajten Readligion – tillsammans med Malin Ekman

Sophia Bendz och Malin Ekman. Foto: Emil Fagander.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Medieprofilen Malin Ekman och Sophia Bendz lanserar sin startup på Bokmässan.

De möttes första gången för tre år sedan i samband med en intervju. Sedan blev de vänner – och nu drar de igång bok-startupen Readligion tillsammans.

“Jag är otroligt glad att få göra det här projektet med Malin som jag har oerhörd respekt för och som dessutom är en av mina finaste vänner”, säger Spotify-veteranen och investeraren Sophia Bendz.

Malin heter Ekman i efternamn och är till vardags profilerad mediekolumnist på Svenska Dagbladet. Tillsammans startar de nu intervjusajten Readligion som helt ska fokusera på böcker. I ett gemensamt manifest på sajten skriver de två:

Vi har ett brett anslag och är nyfikna på personer inom olika fält. De kommer från kulturen, konsten, litteraturen, näringslivet. Några läser för nöjes skull, andra för sin överlevnad. Alla tipsar om läsupplevelser som gjort intryck”.

Sajten lanseras på fredagen i samband med Bokmässan i Göteborg. Sophia Bendz var tidigare global marknadschef på Spotify och jobbar idag för Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag. Vid sidan om Atomico har hon också drivit upp en stor portfölj av innehav i mindre svenska startups. I första läget handlar satsningen på Readligion om att bygga upp en stabil läsarskara för att i nästa steg skapa en fungerande affärsmodell för sajten som hon kallar ett “lustdrivet” projekt.

“I dag lanserar vi Readligion vilket känns jättekul eftersom det är ett projekt som har verkat fram under en längre tid. Kultur, konst och litteratur är livsviktigt, nästan som syre för oss människor. Med den här intervjusajten om böcker vill vi bidra till det där syret”, säger Sophia Bendz.

Hon och Malin Ekman har arbetat till och från med lanseringen av Readligion det senaste halvåret. Malin Ekman är entusiastisk över samarbetet:

“Sophia är en fantastisk person och vän, med en ovanlig och otrolig energi. Dessutom är hon landets coolaste investerare. Jag har redan lärt mig massor av henne och ser fram emot att lära mig ännu mer i det här projektet. Det är en sådan lyx att få jobba ihop”, säger hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER