ANALYS

Därför ger sig Kinnevik in i matkriget

Därför ger sig Kinnevik in i matkriget

Caroline Englund. Foto: Press, Unsplash.com och Pär Englund.

Caroline Englund

Reporter

Först köpte Kinnevik norska matjätten Kolonial.no, nu blir de storägare i Mathem. En ny storspelare i matkriget på nätet börjar ta form.

“Kinnevik har aldrig varit känt för att inte agera när det behövs, så om det händer saker i marknaden, trender som vi ser, då är vi redo att agera fort.”

Det sa Kinneviks vd Georgi Ganev i en intervju med Breakit förra våren, och nu är det tydligt att investerar-giganten ger sig in på ny mark på allvar.

Mat har under flera år spåtts bli nästa stora segment på nätet. Men för bara några år sedan låg de stora matjättarna Coop, Ica och Axfood hjälplöst efter nya aktörer som Mathem och Mat.se.

Nu har jättarna växlat upp på allvar. Axfood köpte Mat.se redan i slutet av 2016 och e-handeln, som än så länge bara står för några få procent av de traditionella matjättarnas omsättning, ökar i en rasande fart. För Ica, som hade rapport förra veckan, gick den till exempel upp med 35 procent under 2018.

Man kan tänka sig att Mathem har börjat få det lite svettigt.

Det har sedan en tid tillbaka pratats om att grundarna är sugna på att sälja. Redan för några år sedan var ett uppköp på tal, men då tyckte de potentiella köparna att prislappen på nästan 2 miljarder var för hög. 

När Clas Ohlson köpte in sig i bolaget för drygt ett år sedan fick ägarna tillslut till en värdering på cirka 2 miljarder kronor, men sedan dess har den i princip stått och stampat. När Kinnevik nu går in har den ökat till knappt 2,4 miljarder. 

Med tanke på den allt hårdare konkurrensen på området så kan Tomas Kull ändå andas ut i och med att bolaget fortfarande värderas ungefär lika högt när de nya ägarna går in. 

2019 blir året då matkriget på nätet tar fart på allvar och kanske är det Stenbeck med Mathem och Koloni.no i portföljen som blir den nya vassa spelaren. Klart är i varje fall att köpet gör att spelplanen för mat på nätet ritas om. 

Det blir intressant att se hur Kinneviks nästa drag ser ut.

Läs fler artiklar
LÄS MER