Clas Ohlson köper in sig i Mathem

Matheme-handel

Lotta Lyrå, vd på Clas Ohlson, Karolin och Tomas Kull grundare på Mathem. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Näthandlaren får en ny storägare – värderas till 2 miljarder.

Mathem inleder ett strategiskt samarbete med pryljätten Clas Ohlson. Dessutom köper Clas Ohlson 10 procent av mathandlaren på nätet via en nyemission på 221 miljoner kronor. I affären värderas Mathem till 2 miljarder kronor. 

"Vi kommer ha en kassa på runt 300 miljoner, vilket ger oss fortsatta möjligheter att ge ett bra kunderbjudande. Clas Ohlson har ett brett sortiment som kan komplettera vårt eget, det är ett känt och bra varumärke", säger Tomas Kull, grundare och vd för Mathem.

Kunderna kommer att märka av samarbetet med Clas Ohlson i början av nästa år. Konkret innebär det att Mathem kommer att börja sälja Clas Ohlsons prylar via sin sajt och leverera dem hem till kunderna. Mat och verktyg i samma leverans alltså.

“Vi tittar just nu på vilka delar av deras sortiment som vi kan ta in i vårt lager. Tanken är att hjälpa varandra med marknadsföring, Clas Ohlson har en stor kundklubb och vi har också en kundbas som handlar regelbundet hos oss”, säger Tomas Kull. 

I år kommer Mathem att omsätta runt 1,1 miljarder kronor jämfört med 961 miljoner kronor för 2016. Resultatet kommer att vara "i paritet med 2016", då gjorde Mathem en förlust på 118 miljoner kronor. 

"Det går enligt plan, i slutet av nästa år kommer vi ha ett positivt kassaflöde. 2018 kommer vi att omsätta närmare 1,5 miljarder kronor", säger Tomas Kull.

Läs mer