Kinneviks vd Georgi Ganev: Därför investerade vi i Budbee

Kinnevik Budbee e-handel
Kinneviks vd Georgi Ganev: Därför investerade vi i Budbee

Foto: Pressbild

Caroline Englund

Reporter

Investeringen i svenska budtjänsten Budbee är bara början. I framtiden kommer Kinnevik att satsa mer på nordiska startups. Det säger vd Georgi Ganev till Breakit.

Georgi Ganev tar emot i ett lyxigt konferensrum med sköna soffor och ett barskåp i hörnet på Kinneviks kontor i Gamla stan i Stockholm.

Stenbecksfärens stora investmentbolag hade svårt att hitta en efterträdare när den tidigare vd:n Lorenzo Grabau lämnade bolaget med omedelbar verkan i december 2016.

Ett halvår senare stod det klart att Georgi Ganev, då vd för Sveriges största e-handlare Dustin och styrelseledamot i Tele 2, var rätt person för uppdraget.

“Jag blev förvånad när jag fick frågan eftersom jag jobbade väldigt operativt på Dustin men när jag tänkte på saken förstod jag att min profil, med bakgrund inom telekombranschen och e-handel, passade” säger han.

Georgi Ganev tillträdde vd-posten så sent som i januari i år men har redan hunnit med mycket under sina fyra månader som vd för ett av Sveriges största investmentbolag.

Ett exempel är en investering på 80 miljoner kronor i den svenska budstartupen Budbee.

Satsningen sticker ut jämfört med Kinneviks tidigare investeringar som brukar vara i en helt annan storlek. I mars investerade de till exempel 350 miljoner kronor i det amerikanska e-hälsobolaget Livongo.

“Det stämmer att den här investeringen är mindre än de vi brukar göra. Vi har tidigare gått ut med att Norden är ett nytt fokusområde för oss och det här är en del i det,” säger Georgi Ganev.

Kommer vi att se fler investeringar i svenska startups framöver?

“Så kan det bli. Nu när vi fokuserar på Norden kan vi komma att göra investeringar av mindre storlek för att ta in ett antal intressanta bolag i portföljen.”

Investeringen i Budbee ligger enligt Georgi Ganev helt i linje med Kinneviks devis att se trenderna innan de kommer.

“E-handeln växer och leveransen är viktigare för kundupplevelsen än vad många kanske tror. En effektiv sista-milen-leverans kan vara avgörande för om en e-handlare ska tjäna pengar eller inte.”

Vad är det som gör att Budbee sticker ut?

“De har ett starkt team, erbjuder en tjänst som klarar av stora volymer och utför tjänsten på ett effektivt sätt. De levererar på kvällstid, kunderna kan se exakt var bilen är i en app och vi kan se att deras kunder är väldigt nöjda.”

Enligt Georgi Ganev har Budbee varit duktiga på att utveckla sitt erbjudande.

“Produkten är i särklass det bästa som finns på marknaden inom transport. Deras konkurrenter är inte andra startups utan Postnord.”

Georgi Ganev, som är en gammal e-handelsräv, ser att kunderna som handlar på nätet blir mer kräsna. De vill inte längre hämta sina varor på utlämningsställen, utan vill ha dem levererade hem, gärna på kvällstid.

“Jag tror att det kommer att bli vanligare med fler leveransalternativ i framtiden och att e-handlare samarbetar med flera bolag. Jag tror också att kunderna kommer att vilja ha mer flexibla leveranslösningar och till exempel kunna ändra leveranstid med kort varsel.”

Kinnevik ser också att investeringen i Budbee kan gynna de andra portföljbolagen inom e-handelsbranschen, exempelvis Zalando.

“Vi kan inte bestämma vilka av våra portföljbolag som ska börja använda Budbee men vi äger flera e-handelsföretag och ser synergieffekter.”

Georgi Ganev brinner för e-handel och Kinnevik kommer under hans ledarskap att fortsätta verka i den branschen. Andra branscher de tittar på är fintech, där de ser bolag som satsar på robotrådgivning som extra intressant, och e-hälsa, där de redan tidigare gjort flera stora investeringar. Extra intressant är bolag som genom tekniska lösningar hjälper personer med kroniska sjukdomar.

“Mina tre prioriteringar för 2018 är att fortsätta vara aktiva inom vår TMT-portfölj (TMT står för teknologi, media och telekom reds anm.) fortsätta jobba aktivt med att titta på vilka bolag i vår privata portfölj som vi verkligen vill ska växa snabbt och att fortsätta leta nya möjligheter.”

Och Georgi Ganev har som sagt rivstartat, förutom investeringarna i Budbee och i läkemedelsbolaget Livongo har flera nyheter inom portföljbolagen presenterats. I januari stod det till exempel klart att Tele 2 och Comhem går samman och i mars meddelade MTG att bolaget delas upp i två delar.

Kommer du att hålla lika högt tempo resten av året?

“Kinnevik har aldrig varit kända för att inte agera när det behövs så om det händer saker i marknaden, trender som vi ser. Då är vi redo att agera fort.”

Läs fler artiklar
LÄS MER