Sök

Jag tjuvlyssnade på Sebastian Siemiatkowskis hemliga snack

KlarnaLundells veckastartupresan

Stefan Lundell, medgrundare Breakit.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell gör vad som helst för att få veta sanningen.

Till en början kände jag mig lite smutsig. Men det dröjde inte länge innan den känslan tonade bort och nyfikenheten tog över.

Jag hade fått möjligheten att tjuvlyssna när Klarna-bossen Sebastian Siemiatkowski lade ut texten om Klarnas framtid. Inbjudna till mötet, som hölls helt nyligen på Klarnas huvudkontor, var bara personalen och Sebastian hade såklart ingen aning om att också jag tog del av informationen.

Inte undra på att min puls gick på högvarv. Som journalist söker du alltid efter det unika och autentiska, bort från PR-människornas polerade bild av verkligheten. Du vill gå bakom kulisserna och komma så nära sanningen som möjligt. Nu hade jag ett sådant tillfälle och den chansen tänkte jag inte missa.

Visst var det intressant att höra Sebastian berätta i detalj hur Klarna nu ska utmana storbankerna med ett nytt betalkort och hur och när lanseringen ska ske (läs mer här). Men det var först när Sebastian avslöjade att en helt ny organisation skulle införas som det brände till på riktigt.

För att motivera förändringen lyfte Sebastian fram en rad saker som idag inte fungerade i Klarna. Oklar ansvarsfördelning (“vem är egentligen ansvarig för att fixa problemet när något går sönder?”), ineffektivitet (“folk har blivit så splittrade”) och svag interninformation (“Vem gör vad och vad händer”) var bristerna som Klarna-chefen främst ville komma till rätta med.

Lösningen påminde en hel del om den legendariske SAS-chefen Janne Carlzons modell där ansvaret och makten ska flyttas från ledningen ut till de som ska göra det operativa jobbet. I över 200 små, självstyrande enheter ska Klarnas arbete nu organiseras och Sebastian vill på så sätt “vända pyramiden upp och ned” (en tydlig blinkning till nyss nämnde SAS-Janne och hans storsäljande managementbok “Riv pyramiderna”).

En bärande del i Klarnas nya organisationsmodell är att informationen ska flöda fritt. Alla de drygt 200 enheterna, som i Sebastians vision ska fungera som fristående startups i den stora organisationen, har varsin sajt. Där ska all viktig information finnas tillgänglig för alla Klarna-medarbetare.

Just denna del kändes extra positiv för oss på Breakit. Inte bara för att jag alltid hyllar transparens och öppenhet – det bäddar ju också för nya spännande läckor till oss journalister.

Trevlig helg!

Veckans fräckis 1: Paynova. Klarna-utmanaren rider på jättens varumärke i en ny reklamkampanj. “Dags för smaaart. Inte smoooth”, är budskapet från Paynova med en tydlig passning till Klarnas egen kommunikation där “smooth” är nyckelordet. Smart eller bara fräckt av Paynova får framtiden utvisa.

Veckans fräckis 2: Börskollen. Jag hade inte hört talas om denna nyhetstjänst förrän jag i veckan uppmärksammades på att deras logga var misstänkt lik vår egen. Avgöra själv – kreativt eller stöld?

Veckans rykte: Bubbleroom. Den svenska e-handlaren ska enligt mina källor ha börjat sondera terrängen för en börsintroduktion. Fortfarande är det “early days”, som det brukat heta på finanssvenska, men jag blir inte förvånad om bolaget handlas på någon av börsens mindre listor i höst.

Veckans exit: Tantan. Redan när jag intervjuade svensk-kinesen Yu Wang vintern 2015 fattade man att han hade något stort på gång. Yu Wang hade gjort en häftig social resa från Rinkeby, via Östermalm till Peking. Tillsammans med sin fru Sophia Pan låg han bakom dejting-appen Tantan som växte så det knakade. På fredagsförmiddagen blev det klart att grundarparet sålt sin skapelse för motsvarande 6 miljarder kronor. Vilken fantastisk resa – läs gärna mitt porträtt på Yu Wang här.

Veckans rockad: Ebba Ljungerud. När Fredrik Wester förra veckan aviserade att han slutar som vd för Paradox och att istället Ebba Ljungerud tar över fick det också direkta konsekvenser för vår nya konferens Game tech. Planen var nämligen att Fredrik Wester skulle vara huvudtalare där den 16 maj men nu byts han ut mot, just det, Ebba Ljungerud. Inget ont om Fredrik, men jag ser verkligen fram emot att lyssna på hans ersättares planer för Paradox och tankar om den svenska spelindustrin i stort. Vill du också lyssna? Maila mig direkt så fixar jag en schysst rabatt. Mer info om konferensen och talarna hittar du här!

Veckans flaggning: Sportlov. Nästa vecka jobbar jag på distans och skriver bara denna krönika om andan faller på. Annars hörs vi om två veckor!

Läs mer