Okänt svenskt par bakom en av Kinas hetaste dejting-appar

Tantan
Okänt svenskt par bakom en av Kinas hetaste dejting-appar

Sophia Pan och Yu Wang. Foto: Pressbild.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu får Sophia Pan och Yu Wang in över 100 miljoner kronor till sin Tinder-kopia - målet är att vara störst i Kina 2017.

Från Rinkeby, via Östermalm till Peking - Yu Wang har gjort en resa både socialt och geografiskt.

”Jag kände mig lite utanför både i Rinkeby och på Östermalm. Men här känns som hemma”, säger Yu Wang när Breakit når honom på kontoret i Peking.

Det är därifrån som han och hustrun Sophia Pan de senaste arton månaderna byggt upp dejting-tjänsten Tantan som idag är en av de snabbast växande apparna i Kina.

Yu Wang flyttade till Sverige när han var sju år och bodde de första åren i sitt nya hemland i Stockholmsförorten Rinkeby.

”Det var inte så svenskt där utan mer som FN. Det var nice men samtidigt en kultkrock på många sätt när så många nationaliteter ska samsas”, säger Yu Wang.

Familjen kom till Sverige 1986 för att Yu Wangs pappa skulle verka som gästforskare inom neurokemi på Stockholms Universitet. Efter några år i Rinkeby flyttade de till en annan Stockholmsförort, Tensta, men när Yu Wang började högstadiet bytte han radikalt social miljö.

”Jag var bra på matte och fick börja i en skola som låg på Östermalm inne i stan. Det blev ännu en kulturkrock för mig som hade en rätt annorlunda bakgrund än de flesta som gick på den skolan”, berättar Yu Wang.

Hans fallenhet för matematik var en av orsakerna till att han några år senare sökte och kom in på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Men där blev han knappast någon mönsterstudent.

”Jag tog knappt några poäng alls de första tre åren. Istället spelade jag galet mycket Quake. Det kunde bli tolv timmar om dagen och jag tog knappt några tentor”, säger Yu Wang.

Men fjärde året på KTH lade han in en rejäl stöt.

”Jag tror att jag slog något slags rekord. På ett år läste jag in de flesta kurserna. Femte året passade jag på att läsa industriell ekonomi också så man kan säga att mitt pluggande jämnade ut sig slutändan - inget plugg under tre år och sedan en massa läsande de två sista åren”, säger Yu Wang.

Det var också som student som han träffade sin nuvarande fru Sophia Pan. Hon hamnade i Sverige som vuxen för att plugga en masterexamen i finans på Handelshögskolan och juridik på Stockholms universitet.

“Men vi kände varandra innan dess genom våra familjer. Min mormor och hennes farmor är barndomsvänner och gick med i Röda armén tillsammans”, berättar Yu Wang.

2007 flyttade de två tillbaka till Kina för att starta det sociala nätverket P1 som nischade sig mot landets trendsättande och välbärgade ungdomar. I takt med att smartphones har blivit allt vanligare så har P1 satsat mer på att göra appar. 2013 lanserade de en app som fungerar ungefär som en modeorienterad version av Instagram. Då blev det också öppet för vem som helst att gå med. I maj förra året släpptes dejting-appen Tantan - som kan liknas vid Tinders kinesiska motsvarighet.  

”Vårt mål är att bli Kinas största dejting-app inom två år. På App-store i Kina ligger vi på åttonde plats bland de sociala apparna. Just nu har vi 800 000 aktiva användare varje dag och i slutet av året ska vi vara över en miljon”, säger Yu Wang.

För bara någon vecka sedan gjorde de klart om en ny finansieringsrunda där några av Asiens mest namnkunniga investerare deltog.

”När vi gjorde vår första runda i våras var det vi som kontaktade investerarna men nu var det faktiskt tvärtom”, säger Yu Wang.

Bland annat går DCM Ventures (utnämnt till Kinas bästa riskkapitalbolag av affärssajten Forbes) och Kleiner Perkins Caufield & Byers (tidig investerare i bland annat Google och Amazon) in med pengar i finansieringsrundan som är på drygt 110 miljoner kronor (13 miljoner dollar). Yu Wang och Sophia är fortfarande storägare i bolaget med 30 procent av aktierna.

”Vi har varit rika ganska länge men bara på pappret så det är inget som vi tänker på särskilt mycket”, säger Yu Wang som uppger att hela Tantan nu värderas till drygt en halv miljard kronor.

Ännu så länge är dock intäkterna från användarna obefintliga.

”Först ska vi växa och bli störst. Sedan kan vi börja fokusera på intäkterna. En intäktsmodell är VIP-medlemskap som andra dejting-tjänster Vi tror att målgruppen är drygt 300 miljoner människor och att vi på sikt ha 30 miljoner av dem som aktiva användare”, säger Yu Wang och fortsätter:

”Säg att 10 procent av våra användare betalar 10 kronor i månaden för en VIP-tjänst så blir det stora pengar”.

Idag jobbar ett 70-tal personer i bolaget varav tio personer är svenska medborgare.

”Det har inte varit så svårt att locka hit folk från Sverige. Många utvecklare tycker det är kul att jobba med vår produkt som är väldigt tekniskt avancerad”.

Tror du ni kommer att flytta tillbaka till Sverige någon gång i framtiden?

”Nja, inte som det känns nu. Fast mina föräldrar bor kvar”, säger Yu Wang.

Läs fler artiklar
LÄS MER