Svensk-grundade Tinder-utmanaren Tantan köps upp för 6 miljarder

TantanDejting-app

Sophia Pan och Yu Wang grundade Tantan. Foto: Press

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Svensk-kinesiska Tantan köps upp av en av Kinas största sociala medier-koncerner Momo.

Tantan är dejtingappen som grundades av det svensk-kinesiska paret Sophia Pan och Yu Wang.

Den Tinder-liknande appen har under åren lockat till sig hundratals miljoner i riskkapital från bland annat e-handelsgiganten Alibaba och den ryske techinvesteraren Yuri Milner. I somras gick bolaget ut med att man hade över 60 miljoner "riktiga" användare – det vill säga som inte är fejkkonton.

Nu har ett bud på hela 6 miljarder kronor – 735 miljoner dollar – lagts på bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande från ägarbolaget P1 Holding – som utifrån pressmeddelandet förefaller äga ungefär 10 procent av Tantan.

Budet innefattar samtliga optioner och aktier i bolaget och har accepterats av majoritetsägarna. Budet innefattar kontantbetalning på 600 miljoner dollar och nya aktier i Momo för vissa av de befintliga ägarna.

Köparen i affären är den kinesiska chatt-appen Momo. Bolaget har närmare 100 miljoner användare varje månad, enligt statistiksajten Statista, och är noterat på Nasdaq-börsen i New York. Bolaget har ett börsvärde på drygt 48 miljarder kronor.

Affären bekräftas även av bolagets medgrundare Yu Wang.

"Den är i princip klar. Det känns väldigt bra", konstaterar han kort för Breakit.

Enligt tidigare uppgifter äger grundarduon ungefär 17 procent av aktierna i bolaget. Det innebär att man efter affären kan casha in ganska exakt 1 miljard kronor.

Uppdatering: I efterhand har både han och Momo kommenterat affären i ett pressmeddelande:

”På bara tre år har Tantan redan blivit allmänt känt, vilket till stora delar är det kompetenta teamets förtjänst. Vi respekterar Tantans produktstrategi som fokuserar på kundupplevelse och kvinnliga användare”, säger Yan Tang, vd och styrelseordförande på Momo, i ett pressmeddelande.

”Momo och Tantan har sina olika styrkor på sina respektive marknader och kundgrupper. Förvärvet är en kritisk strategisk uppgradering för att täcka fler demografiska grupper och behov. Vi känner oss väldigt trygga i vår framtida utveckling”, säger Yu Wang, i pressmeddelandet.

Läs mer om Tantans bakgrund: Okänt svenskt par bakom en av Kinas hetaste dejtingappar

Läs mer