Sök

Pandy gick i konkurs – nu ska investeraren rädda bolaget: “Har alltid haft en förkärlek för turn around case”

Pändy
 Robert Malmqvist ska försöka vända konkursdrabbade Pandy. Foto:Press/Montage.

Robert Malmqvist ska försöka vända konkursdrabbade Pandy. Foto:Press/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Pandy gick från att hajpas av stora influencers till konkurs. Nu kliver investeraren Robert Malmqvist in i ett försök att vända till lönsamhet.

I en intervju med Breakit berättar han om företagets kollaps, kapitalet och hur han ska få bolaget att flyga.

“Att det kommer vara jäkligt svårt och jobbigt är kanske det som skapar den starkaste drivkraften och viljan hos mig.”

För några år sedan var Pandy-hajpen total. 

Bolaget, som kan beskrivas som en one-stop-shop med flytthjälp, hemstäd och hemfixare, marknadsfördes av influencers som Petra Tungården och Viktor Frisk. Tjänsterna såldes som abonnemang och som engångserbjudande. 

Men bolaget gick inte riktigt som tänkt. I juni i år beviljades konkursansökan. Nu, ett par månader senare, finns ett nytt hopp för företaget som grundades av Douglas Hållstrand och Ludwig Hallstensson för närmare åtta år sedan.

In kliver nämligen Robert Malmqvist, känd som serieentreprenör och investerare, och köper upp det som finns kvar av Pandy. Tidigare har han bland annat investerat i Menwith.

“Jag har följt Pandys resa sedan starten och imponerats över deras innovation och hur de har utvecklat branschen för hushållsnära tjänster”, säger han till Breakit. 

I slutet på förra året investerade han i bolaget och tog en minoritetspost. Det var en passiv investering, berättar han.

“Bolaget stod då inför en akut likviditetsbrist och behövde kapital fort, därav gick allt snabbt och jag visste att det var förenat med väldigt hög risk.”

Totalt stoppade grundare och investerare in 3,7 miljoner kronor i december förra året i en räddningsaktion. Men det räckte inte och snart stod konkursen för dörren.

Men Robert Malmqvist var inte nöjd. Fram till att konkursansökan skickades in av bolaget tog han sig tid att analysera företaget djupare.

“Vi försökte hitta lösningar på den svåra finansiella situationen.”

“Det fanns ett förslag om att kapitalisera upp bolaget ytterligare men det var ingen av ägarna som var beredd att göra det, vilket kanske var fullt förståeligt med tanke på emissionen bara några månader tidigareinte gick enligt plan. Bolagets balansräkning var helt enkelt för tung för att rädda”, säger han.

I samma veva befann Robert Malmqvist sig i ett skede där han skulle sluta med sitt operativa uppdrag på fintechbolaget Betalo, där han då var vd.

“Det var flyt med tajmingen. Det är inte ofta man är spelbar för en ny heltidstjänst. Jag har alltid haft en förkärlek för turn around case så jag bestämde mig ganska snabbt att försöka hitta en lösning för att Pandy skulle få leva vidare.”

Så blev det alltså. Robert Malmqvist köpte varumärket Pandy för att bygga upp ett nytt bolag med en ny affärsmodell. Bolaget försattes i konkurs, medan han förvärvade de immateriella rättigheterna kopplat till varumärket Pandy med det egna investmentbolaget RPMalm Invest, som idag har landat i bolaget Pandy Sales AB.

Varför ville du ta över Pandy?

“Dels hade jag investerat tidigare och kände ett ansvar ur ett investerarperspektiv. Dels älskar jag varumärket. Jag tror att jag vet vad som behövs för att få Pandy att lyfta igen och att jag tillsammans med rätt team har kapacitet att lyckas med det. Sen att de kommer vara jäkligt svårt och jobbigt är kanske de som skapar den starkaste drivkraften och viljan hos mig.”

Exakt hur han ska få bolaget att vända vill han inte berätta än. Innehåll i överlåtelseavtal, däribland prislappen, får han inte heller kommentera men han säger att transaktionen skedde en tid innan bolagets konkursansökan. 

“Konkursförvaltaren drev vidare konkursboet några veckor innan personal sades upp och arbetsbefriades. Jag har i övrigt inte varit involverad eller engagerad i konkursen utan har haft fullt fokus på att bygga upp nya Pandy samt lära mig och förstå branschen.”

Hur ser du på risken att göra det här?

“Det är en jättestor risk. Det är stökigt, absolut, men i linje med min personliga riskaptit.”

Nu ska fokus läggas på att bygga en struktur och modell som är skalbar. 

“Nu bygger vi team och tittar på systemstöd som gör att Pandy kan växa med kontroll och lönsamhet. Jag har haft dialog med flera av konkursboets anställda för att erbjuda anställning i Nya Pandy men de flesta kände att de ville gå vidare i karriären.”

Kommer ni att behöva ta in mer kapital?

“Det finns givetvis tankar om att ta in externt kapital och partners i början av 2024 om det går någorlunda enligt plan tills dess.”

“Som det är idag har vi fler orderförfrågningar än vi har kapacitet att leverera. Det är väldigt lockande att bara gasa men det är oerhört viktigt att skapa struktur och spårbarhet i alla processer, från sälj till leverans till ekonomi och uppföljning. Så det får bli lite handbroms nu ett tag.”

Hur mycket bolaget väntas omsätta under nästa år vill han inte kommentera.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer