Sök

E-hälsostartupen Werlabs: "Vi växer med 18 procent per månad"

WerlabsBlodkollen

Rickard Lagerqvist och Will Stoddart på Werlabs. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Startupen som analyserar ditt blod siktar på att öka omsättningen med 450 procent under året.

Werlabs analyserar, kortfattat, ditt blod och sammanställer alla värden i en digital journal. Du får tillbaka svaren med läkarkommentarer, och om det skulle vara något allvarligt blir du uppringd. 

Förra året omsatte bolaget 5,5 miljoner och under 2016 räknar Werlabs med att öka omsättningen med runt 450 procent, till närmare 30 miljoner kronor.

Enligt bolagets vd och medgrundare Will Stoddart beror den stora ökningen främst på att Werlabs marknad är “stor och outnyttjad”.

“Människor bryr sig om sin hälsa, de vill ha information kring den och är villiga att betala för det”.

"För första gången har människor också en möjlighet att få reda på mycket mer runt sin hälsa. Tillgången till sådan information är i sin linda, men vi märker att man vill veta. Det var också så jag kom in på det här området, jag ville ha mer information om mina blodvärden", säger han.

Breakit träffar honom och bolagets andra medgrundare, allmänläkaren Rickard Lagerqvist, på Hälsingegatan i centrala Stockholm där de sitter inhysta tillsammans med några andra e-hälsobolag. Även Simon Reinius och Thomas Fly är medgrundare i Werlabs. 

Breakit har tidigare berättat att bolaget tagit in 4 miljoner kronor från privatinvesteraren Oscar Salén och riskkapitalbolaget 3TInvest.

Nu siktar Werlabs, som enligt egen uppgift haft en tillväxttakt på 18 procent per månad sedan start, på att ta in ytterligare 30 miljoner kronor. Möten med flera stora rikskapitalfirmor är inbokade.

Arbetet med att resa kapital sköts av Moha Bensofia, som man plockat över från fiskestartupen Fishbrain där han var tillväxtchef.

Resultatet 2015 landade på minus 2,6 miljoner. Något som Will Stoddart menar bland annat beror på att man utvecklat en ny journal och tagit fram en ny webbshop.

Enligt honom ligger fokus inte på vinst utan på “tillväxt och att bygga en revolutionerande produkt”.

Därför ska man också anställa minst fyra nya utvecklare till teamet på åtta.

Rickard Lagerqvist, som fortfarande jobbar som läkare några dagar i veckan, fick idén till Werlabs när han märkte att patienterna ofta var väldigt pålästa och intresserade av blodprover.

“Problemet är bara att landstingen jobbar med sjuka människor, det finns inte så mycket resurser att jobba preventivt”, säger han.

Enligt honom har Werlabs fått kämpa för att bryta ny mark inom vårdområdet - och stött på en rad motstånd. Bland annat har Werlabs, och liknande tjänster som Blodkollen, kritiserats för att leta fel hos friska och för att belasta vårdcentralerna.

Enligt Rickard Lagerqvist är det först den senaste tiden som han har märkt av något av ett attitydskifte.

“En av de stora utmaningarna för oss har varit att ändra ett beteende. Jag brukar säga att vi har kommit en centimeter på en enmeterslinjal”.

“Men jag tror att det här bara är början inom det här området, e-vård skulle mycket väl kunna bli nästa stora exportsuccé”, säger han.

I USA går diskussionssvallvågorna kring blodanalysföretag höga sedan miljardvärderade startupen Theranos, som med hjälp av enbart ett fåtal bloddroppar enligt egen utsago kan identifiera allt från kolesterolnivåer till cancer, anklagats för fusk. Nyligen föreslog myndigheterna också att grundaren Elizabeth Holmes skulle utestängas från branschen i minst två år.

Något som så klart diskuteras hos Werlabs - som tycker att Theranos metod med att sticka i fingret är onödig och ofullkomlig.

“Man kan ha en diskussion om stickprov och liknande. Vi gör något helt annat än vad de gör. Vi uppfinner inte hjulet igen, utan använder befintlig infrastruktur inom vården. Man måste kunna lita på testerna och en av våra styrkor är att det redan finns vårdcentraler som gör de här proverna”, säger Rickard Lagerqvist.

Den som beställer en analys av Werlabs går alltså till sin vårdcentral och tar ett blodprov i armvecket, som sedan skickas till något av de labb som Werlabs samarbetar med, bland annat Karolinskas universitetslab och Unilab. Priserna ligger på mellan några hundra kronor och flera tusen, beroende på vad som testas. 

Varför ska man betala för er tjänst istället för att gå direkt till sin vårdcentral?

“Det är en av de vanligaste frågorna vi får. Om det finns en misstanke om sjukdom så tar landstingen ett prov och testar det. Men om du bara känner dig orolig över något så ingår det inte i primärvårdens uppdrag att testa, det finns det inga resurser till”.

"25 procent av våra användare har någon form av kronisk sjukdom och använder vår tjänst som ett komplement till den 'traditionella' vården", säger Rickard Lagerqvist. 

Läs mer