Sök

Werlabs tar in riskkapital för att ge dig mer data om ditt blodprov

Werlabs

Foto: Flickr/National Eye Institute

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Patienterna ville veta mer om sina provresultat. Därför startade allmänläkaren Rickard Lagerqvist Werlabs. Nu tar bolaget in 4 miljoner kronor i riskkapital från privatinvesteraren Oscar Salén och riskkapitalbolaget 3TInvest.

Allmänläkaren Rickard Lagerqvist såg att patienter i hög grad själva ville få ta del av sina labbresultat och fördjupa sig i information kring sin hälsa och kropp. Det fick honom att starta Werlabs 2013.

Affärsidén går ut på att låta kunder beställa sina hälsokontroller och blodanalyser på nätet. Själva blodprovet tas på ett lokalt provtagningsställe, i samarbete med bland annat Karolinskas Universitetslaboratorium. Företaget liknar Blodkollen som vi har skrivit om tidigare. 

Resultaten presenteras några timmar senare, med läkarkommentar, i en digital privat journal. I journalen finns även analyser och information så att kunden kan förstå vad resultaten innebär. Den används sen för att följa hur värden och hälsa utvecklas över tid.

“Jag har Crohns sjukdom och var mycket hos doktorn och kollade prover. Men jag tyckte inte att man fick tillräckligt många tester och att analysen var onyanserad så jag sökte efter ett bolag där man kunde ta egna blodprover och så hittade jag det här”, säger Simon Reinius, som till vardags är vd för fondbolaget Optimized Porfolio Management.

Han tyckte att tjänsten fungerade så bra att han beställde hälsokontroller till både sin fru och till sina anställda. Det slutade med att Simon Reinius tog plats i styrelsens ordförandestol och gick in med pengar i bolaget - exakt hur mycket vill han inte berätta. 

“Nu ligger vi på en årlig omsättningstakt på 5 miljoner kronor och har växt med 15 procent per månad sedan starten. Snittkunden är mellan 40 och 60 år och den mest sålda produkten är den där det ingår 32 olika tester”, säger Simon Reinius.

Det går att få reda på om man lider av till exempel några konkreta sjukdomssymptom relaterade till exempelvis diabetes, högt kolesterol och sköldkörtelproblem. Företaget säger att de följer samma lagar och regler avseende sekretess som vårdcentraler och sjukhus. 

“En stor del av befolkningen går runt med värden som kan vara en indikation på sjukdom eller allvarlig brist och som borde utredas av en vårdcentral. Uppemot varannan människa ligger även lågt inom vitaminer och mineraler, där vi ser de vanligaste bristerna inom zink och D-vitamin”, säger Simon Reinius.

För att kunna växa snabbare tar Werlabs nu in 4 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Oscar Salén och riskkapitalbolaget 3TInvest.

Pengarna ska användas för fortsatta teknikinvesteringar och geografisk expansion i Europa.

"Vilka länder kan jag inte säga i dagsläget. Oscar Salén har har stor erfarenhet från denna typ av investeringar och 3TInvests vd Krim Talia är expert inom life science och själv entreprenör så därför har vi valt att ha med oss dem,” säger Simon Reinius.

Läs mer