Sök

Spotify avslöjar: Så många miljarder betalade de ut till artister 2021

Spotify

Daniel Ek. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Svenska streamingjätten går ut med nya siffror:
"Årets siffror avslöjar ytterligare betydelsefulla framsteg mot en mer levande och mångsidig musikindustri", säger Daniel Ek.

Spotify och Daniel Ek har byggt en riktig bjässe i musikvärlden och bolaget har i dagsläget 165 miljoner betalande användare. 

Men en ständigt återkommande kritik mot bolaget är att de betalar artisterna för dåligt. Bland annat har svenska Lisa Nilsson sågat villkoren och sagt att hon inte ens räknar med dem i sina årsbudgetar och förra året kom det fram att Spotify betalar ungefär 0,5 amerikanska cent per stream. 

Nu går Spotify själva ut med hårda siffror på hur mycket de skickat vidare till musikbranschen förra året. 

Och det handlar 7 miljarder dollar, motsvarande ungefär 66 miljarder kronor, förra året. Det gör dem störst i utbetalningar till musikindustrin och är en ökning med 19 miljarder kronor från året innan. Det är också mest av streamingtjänster som finns.

Det var också första gången någonsin fler än 1.000 artister som genererade minst 1 miljon dollar på plattformen.

28 procent av de artister som dragit in mer än 10000 dollar ger ut och distribuerar sin egen musik till Spotify, och rundar därmed skivbolagen.

"Precis som filmens eller sportens hyperkonkurrenskraftiga världar är det svårt att klara sig inom musik", säger Daniel Ek i ett uttalande.

"Jag förstår det. Men siffrorna vi delar visar att Spotify förbättrar musikindustrin från det förflutna, och fler och fler artister kan sticka ut i streaming-eran."

Spotify har varit i blåsväder den senaste tiden när det bland annat avslöjats att det har spridits rysk propaganda vid streamingtjänsten.

Läs mer