Sök

Rysk krigspropaganda sprids på Spotify: "Vi tar en närmare titt på det"

SpotifyPoddarStreaming

Vladimir Putin, Rysslands president. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Streamingjätten säger att de har begränsat propagandan – men den går fortfarande att hitta.

Kritiken mot Spotify var högljudd i för ett par veckor sedan. Då hade vi på Breakit kunnat berätta att den svenska streamingjätten bland annat sökte personal i Moskva, mitt under brinnande krig. Spotify hade då vägrat att svara på frågor om sina affärer i Ryssland. När Spotify till slut bröt tystnaden gick man ut med ett budskap om att man hade slutat sälja annonser och premium-abonnemang i Ryssland och att man hade “begränsat möjligheten att hitta” poddavsnitt som kan kopplas till den ryska staten. 

Den begränsningen visar sig ha begränsningar. Nyhetssajten Dagens PS har nämligen hittat mycket innehåll på Spotify som har kopplingar till den ryska propaganda-apparaten. 

Hittat flera propaganda-poddar

Sajten har bland annat hittat podden ”Внешняя политика”, som betyder ”utrikespolitik” från det ryska ”Institutet för Internationell Forskning”, en organisation som sedan länge sorteras in under det ryska utrikesdepartementet. Högsta chefen för institutet blir därmed Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov som så sent som den 10 mars förnekade att det pågår en rysk invasion i Ukraina (för att nämna någon av hans uppenbara lögner). 

”Vi har ett nära samarbete med presidentens verkställande kansli, säkerhetsrådet, regeringen, federationsrådet, statsduman, utrikesministeriet och försvarsministeriet, såväl som med internationella organisationer som EEU, CSTO och SCO”, skriver institutet, som alltså står bakom en podd som lagts ut på Spotify, på sin hemsida. 

Dagens PS refererar även ett avsnitt i den aktuella podden. I detta, daterat den 10 mars, förnekar deltagarna att det pågår ett krig mot Ukraina utan bara mot landers nynazistiska regering, alltså samma lögner som Kreml brukar använda sig av. Poddeltagarna gör även gällande att invånarna i sönderbombade Mariupol är fångar hos de ukrainska styrkorna.

Kallar Ukraina för nynazistiskt

Nyhetssajten har på plattformen även hittat poddavsnitt från RIA Novosti som är ägs och kontrolleras av den ryska staten, samt innehåll från de regimtrogna mediaaktörerna Pravda och Komosolskaya Pravda.

”Denazifiering och demilitarisering räcker inte! Kolla på Tyskland efter första världskriget. De kom bara tillbaka och det blev efter 20 år andra världskriget. Vi vill bespara våra barn sådana problem!”, säger en reporter från Komosolskaya Pravda i ett poddavsnitt.

Dagens PS berättar även att den extremhögerpolitikern Nikolaj Starikov via poddar på Spotify hyllar Putin och anklagar Ukraina för att använda civila som mänskliga sköldar. 

Spotify säger i en kommentar att de sedan krigets början har granskat 20.000 delar innehåll och att de tar en närmare titt på just dessa program. 

"Medan vi håller på med den granskningen har vi redan begränsat upptäckbarheten av detta innehåll  och tidigare borttaget innehåll som drivs av statsanknuten media inklusive allt RT- och Sputnik-innehål från Spotify i EU och andra marknader.

De säger också att de har lanserat en guide för att hjälpa användare i hela världen, inklusive Ryssland, att hitta pålitliga nyheter. 

"Vi granskar och anpassar ständigt våra planer efter de behov som uppstår och står på Ukrainas sida när vi kräver ett snabbt och fredligt slut på detta omotiverade krig".

Uppdatering: Efter att denna text publicerats återkommer Spotify och meddelar att de poddar som nämns har tagits bort med hänsyn till bolagets innehållspolicy.

Läs mer