Jag räknade fel på nästan en miljard – men fick (faktiskt!) ändå rätt

Pricerunner Nordic Nest Lundells vecka
Jag räknade fel på nästan en miljard – men fick (faktiskt!) ändå rätt

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell har ännu en gång hittat ett sätt att bevisa att han alltid har rätt. Även när han har fel.

Klockan var tolv minuter över sju på söndagsmorgonen och jag vaknade av att telefonen ringde ilsket ute i köket.

“Vad är det för galning?”, frågade sig min fru helt rimligt.

Jag hann inte svara vare sig henne eller den som ringde innan signalerna klingade ut. När jag kollade av telefonen upptäckte jag att det ramlat in sex olika meddelanden under natten – från ett och samma nummer.

Och jag förstod genast varför “galningen” varit så angelägen att få tag i mig. Medan jag sov min skönhetssömn hade nämligen en av e-handelssveriges största affärer 2020 briserat.

Okej, för de flesta av er kanske inte nyheten att BHG Group köper Nordic Nest är något som ni vill offra nattsömnen för. Men för en smått manisk nyhetsjägare som mig är det faktiskt en stor sak.

Särskilt som jag bara för någon månad sedan var först med att skriva att Nordic Nest var på väg att säljas. Självklart kravlar man sig då upp ur sängen (även om ursprungsplanen var en lång sovmorgon) och kastar ur sig en text. 

En halvtimme senare låg artikeln på sajten med den, i alla fall om jag får säga det själv, rätt kittlande rubriken “Storaffär klar i natt – börsjätte köper svensk e-handlare”.

Så långt hade jag mest agerat på autopilot men när artikeln nu var publicerad, nyhetsbrev skickat och texten delad i sociala medier tillät jag mig att reflektera en smula. 

Ja, jag idkade till och med något som skulle kunna betecknas som självkritik. 

För så här var det. Veckan efter jag avslöjat att Nordic Nest var till salu så gjorde jag en stor sak av att de nuvarande ägarna, bland andra H&M-ordföranden Karl-Johan Persson och Pricerunner-chefen Nicklas Storåkers, skulle tacka nej till uppemot en halv miljard – bara för att de inte ville börsnotera Nordic Nest utan istället sälja bolaget utanför börsen.

Min tes var att Nordic Nest-ägarna redan var så rika att de värderade möjligheten att sälja hela bolaget på ett bräde högre än att få ut det högsta priset.

Nu satt jag med facit och kunde konstatera att jag fått rätt när det gällde börsen – men fullständigt fel på en annan väsentlig punkt.

Det handlade om prislappen på bolaget. I min spekulations-artikel hade jag gissat på “närmare 1 miljard kronor”. I verkligheten hamnade priset på 1,8 miljarder kronor. 

Jag hade med andra ord gissat fel på nästan 1 miljard. Pinsamt.

Hur kunde jag hamnat så snett? Förklaringen var att Nordic Nest gått så extremt bra senaste året. När jag gjorde uppskattningen av priset hade jag bara 2019-års omsättning och resultat att gå efter. Då var omsättningen 575 miljoner kronor och utanför börsen kan du i bästa fall få en värdering på 2 gånger omsättningen vid en försäljning. För att inte ta i för mycket estimerade jag därför att priset skulle bli “närmare 1 miljard kronor”.

Men nu visade det sig att Nordic Nest gasat på så bra under 2020 att omsättningen för det brutna räkenskapsåret 2020/2021 skulle hamna på över 1 miljard kronor. Dessutom var prognosen att resultatet (ebitda) hamnar på 120 miljoner kronor vilket var en förbättring med 450 procent.

Inte undra då på att Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och de andra ägarna kunde få upp värderingen till hela 1,8 miljarder kronor. Bara att gratulera till det priset.

Men om jag ska vara lite snäll mot mig själv så här dagarna innan jul så hade jag faktiskt ändå rätt i min spekulationsartikel. Själva poängen med texten var ju att visa på hur Nordic Nest-ägarna i princip skänkte bort en halv miljard till de nya ägarna. Jag hävdar fortfarande att det är precis vad som skett.

För hade Nordic Nest noterats i dagens extremt heta börsklimat så skulle värdet på bolaget blivit betydligt högre än 1,8 miljarder. Hur högt är naturligtvis omöjligt att exakt veta.

Men efter att ha konsulterat några riktigt vassa e-handelsinvesterare så tvekar jag inte att sticka ut hakan och påstå att Nordic Nest värderats till närmare 2,5 miljarder kronor vid en börsnotering.

Med andra ord – de gamla Nordic Nest-ägarna skänkte bort sisådär en halv miljard kronor till de nya ägarna. En hygglig julklapp måste man ändå säga.

God jul!

PS. Vill du jobba med mig? Nu finns chansen – sök tjänsten som Breakits nya stjärnreporter!

PS2. Och du missar väl inte veckans hetaste skvaller här?

Läs mer

Storåkers hemliga plan för Pricerunner – och ägarens okända miljardklipp

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowskis SMS i veckan gjorde mig uppriktigt ledsen

Avslöjar: Stjärnan skänker bort en kvarts miljard – här är förklaringen

Läs fler artiklar
LÄS MER