Avslöjar: Stjärnan skänker bort en kvarts miljard – här är förklaringen

Nordic Nest Lundells vecka
Avslöjar: Stjärnan skänker bort en kvarts miljard – här är förklaringen

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell om storyn han ramlade över när han smörjde kråset.

Det fanns en tid då jag grävde i statliga arkiv, lusläste fotnoter i årsredovisningar och gjorde evighetslånga intervjuer med börs-vd:ar.

Inte nu längre. 

Idag nöjer jag mig med att käka lunch med rika gubbar och pumpa dem på information.

Det är mycket effektivare, trevligare – och godare.

Nedsidan är att informationen ibland är lite mjuk i kanterna och kanske inte alltid går att fullt ut verifiera sanningshalten i. Med denna lilla brasklappen måste jag ändå berätta vad jag hörde i veckan från två, i alla fall vanligtvis, väldigt välinformerade personer.

Här är caset. Entreprenören Nicklas Storåkers har tillsammans med H&M-ordföranden Karl-Johan Persson och familjen Ax:son Johnson anlitat investmentbanken Carnegie. 

Uppdrag: Att sälja den snabbväxande e-handlaren Nordic Nest som de äger tillsammans med bland andra grundaren Jörgen Bödmar.

Nicklas Storåkers och de andra sitter i riktigt guldsits. Efter att de kom in som huvudägare 2015 har omsättningen gått från 160 miljoner kronor till i runda slängar 750 miljoner kronor – och trots tillväxtracet har bolaget fortsatt att visa svarta siffror.

När Storåkers och hans kompisar köpte in sig värderades hela bolaget till runt 175 miljoner kronor. Nu säger mina lunchsällskap att Carnegie tror sig få ut uppåt 1 miljard. Vackert så naturligtvis – men grejen är att bolaget ändå kommer att säljas till reapris.

För hade man istället för att sälja till en aktör utanför börsen valt att notera bolaget skulle prislappen blivit betydligt högre. Just nu är det brist på e-handlare på börsen och de få som är noterade handlas till skyhöga multiplar (spana in Lyko till exempel). Om Nordic Nest noterats på Stockholmsbörsen idag skulle värdet blivit minst 1,25 miljarder kronor eller kanske uppemot 1,5 miljarder kronor.

Så varför kör inte Nordic Nest-gänget börsspåret och plockar hem ytterligare minst en kvarts miljard i ren vinst, frågade jag mina lunchsällskap.

Svaret skulle kunna sammanfattas i “fokus” och “överflöd”. En börsnotering tar betydligt mer tid jämfört med att sälja bolaget privat. Dessutom älskar sådana som jag att skriva om börsbolag med kända ägare. Särskilt om det går att koppla någon form av negativa nyheter till noteringen.

I det läget tycker vare sig Karl-Johan Persson eller Nicklas Storåkers att det är värt besväret. Även om det kostar dem en kvarts miljard kronor.

Det drabbar ju inte heller någon fattig. Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och de andra Nordic Nest-ägarna kommer säkert hålla svälten från dörren även denna vinter.

Trevlig helg!

PS. I veckan fick jag tips om Stockholms hetaste tech-startup. Riskkapitaljättarna Northzone, Creandum, Axcel och Index slåss om att investera. Bolaget heter Togather – men jag vet inte mer än så. Vet du mer mejla mig nu!

PS 2. Nu talar jag i egen bok (som det heter på finans-svenska) men spana in listan på 10 svenska e-handlare som är börsens nya favoriter – spännande lista. Har jag missat något bolag?

Läs mer

Jag räknade fel på nästan en miljard – men fick (faktiskt!) ändå rätt

Royal Design köps upp i miljardaffär – det får varningsklockorna att ringa för börsen

Ta pengarna och spring – hetaste rådet på Stureplan just nu

Läs fler artiklar
LÄS MER