Storaffär klar i natt – börsjätte köper svensk e-handlare

Nordic NestBHG Groupe-handel

Nicklas Storåkers och Karl Johan Persson är storägare i Nordic Nest.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

BHG Group slukar Kalmar-bolaget i en transaktion på 1,6 miljarder kronor.

Breakit kunde redan i slutet av september avslöja att det snabbväxande e-handelsbolaget Nordic Nest var till salu.

Bakom Nordic Nest, som säljer design och inredning på nätet, står några av Sveriges mest namnkunniga investerare – klädjätten H&M:s styrelseordförande Karl-Johan Persson kontrollerar drygt 20 procent av Nordic Nest. Familjen Axelson Johnson äger lika många aktier genom investmentbolaget Nordstjernan och Pricerunner-chefen Nicklas Storåkers sitter på 16 procent av aktierna. Grundaren av Nordic Nest, Jörgen Bödmar, har fortfarande 20 procent av ägandet kvar i bolaget. Han sålde majoriteten av sina aktier i december 2015 då de nuvarande storägarna kom in. I det läget värderades Nordic Nest till 175 miljoner kronor men nu har det värdet mångdubblats.

BHG blir ny ägare till Nordic Nest

För natten till söndagen stod det nämligen klart att börsnoterade BHG Group köper 97,6 procent av aktierna av Nordic Nest. Köpeskillingen uppgår till hela 1,6 miljarder kronor och i ett pressmeddelande skriver BHG Group att hela Nordic Nest värderas till 1,8 miljarder kronor i transaktionen.

I en kommentar säger BHG-vdn Adam Schatz:

“Passformen med BHG är perfekt! Verksamheterna kompletterar varandra väl både vad det gäller produktsortiment och geografi”.

Nordic Nest har haft en kraftig tillväxt de senaste åren. Under vdn Bank Bergströms ledning gick omsättningen från 574 miljoner kronor i fjol till drygt 1 miljard under det brutna räkenskapsåret som avslutas i mars 2021. Under samma period väntas rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) öka från 26,4 miljoner kronor till cirka 120 miljoner kronor.

Den kraftigt förbättrade lönsamheten i kombination med tillväxtlyftet förklarar delvis den saftiga värderingen på 1,8 miljarder kronor. Men den viktigaste förklaringen är den stora aptiten bland investerarna efter snabbväxande e-handelsbolag. På börsen värderas BHG idag till nästan 2 gånger omsättningen och det är också multipeln som sätts på Nordic Nest i den här affären. 

Skulle kunnat få ännu mer betalt på börsen

Men sannolikt hade värderingen kunnat bli ännu högre om Nordic Nest noterats som ett fristående börsbolag. I det läget hade dock de gamla ägarna “tvingats” behållit en majoritet av sina aktier. Nu kan de istället få loss hela vinsten på ett bräde.

Pricerunner-chefen Nicklas Storåkers som fram tills nu varit styrelseordförande i Nordic Nest är exalterad över affären:

“Det har varit fem superroliga år med det enastående Nordic Nest-teamet. Vi har stor respekt för vad BHG skapat och är övertygade om att BHG och Nordic Nest kommer att komplettera och sporra varandra i framtiden. Den industriella logiken är uppenbar”.

Nordic Nests vd Bank Bergström kommer att fortsätta som vd för Nordic Nest och verksamheten kommer ligga kvar i Kalmar:

“Vi ser genom den här affären stora möjligheter att accelerera vår utveckling och tillväxt, både genom att ytterligare utöka vårt sortiment, växa på nuvarande marknader samt genom fortsatt geografisk expansion”, säger Bank Bergström.

Läs mer