Sök

Tink skrotar sin sparapp – fullt fokus på open banking

Tinkfintech

Daniel Kjellén, vd och grundare Tink. Foto: Istockphoto/Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

“Vi tycker att det finns andra alternativ på marknaden, och det handlar framförallt om att när vi gör något så gör vi det helhjärtat”, säger Tinks grundare Daniel Kjellén.


För åtta år sedan grundade Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén Tink. Bolaget startade som en app med målsättning att hjälpa användarna att spara och hålla koll på sina utgifter. Affärsmodellen har därefter allt mer utvecklats mot lösningar som kopplar ihop banker och låter dem dela sin data med varandra. 

Investerarna har pumpat in pengar i bolaget i flera rundor, exempelvis i  början av 2019 när de tog in en halv miljard kronor.  Tink har slukat en rad bolag och konkurrenter, nu senast brittiska Openwrks i höstas, och fokus ligger på att erövra Europa. 

"Openwrks står för ungefär var tredje open banking-koppling i landet så det är en stor spelare det handlar om”, förklarade Tinks vd Daniel Kjellén i samband med uppköpet. 

Nu står det klart att Tink helt skrotar sin ursprungliga affärsidé – sparappen Tink. Under tisdagen gick ett meddelande ut till de användare som registrerat sig i appen. Här berättar Tink att de skiftat fokus från privatekonomi-app till att satsa på sin open banking-teknik. 

”Vi har bestämt oss för att helhjärtat fokusera på att erbjuda vår open banking-teknik till andra banker, fintechbolag och startups – inte bara i Sverige utan över hela Europa”, skriver Tinks företrädare. 

Det här innebär att appen stängs ned i mitten av december i år. 

Daniel Kjellén säger att hela Tinks verksamhets i princip varit helt inriktat på open banking plattformen under de senaste tre åren. Daniel Kjellén kan inte uppge hur många användare appen har i dagsläget. 

”Vi är oerhört tacksamma över alla de här användarna vi haft både tidigt och senare. Vi tycker att det finns andra alternativ på marknaden, och det handlar framförallt om att när vi gör något så gör vi det helhjärtat”.

Förra året omsatte Tink runt  114 miljoner och en förlust på 193 miljoner. 

 

Läs mer