Ekonomi-appen Tink tar in en halv miljard från investerare

Tink fintech
Ekonomi-appen Tink tar in en halv miljard från investerare

Tinks grundare. Foto: Pressbild.

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

"Vi växer som tusan."

Breakit kunde nyligen rapportera att värdet på Tink, bolaget bakom ekonomi-appen med samma namn, plötsligt rusat i höjden. Orsaken sades då vara en hemlig ”transaktion.”

Nu står det klart vad den hemliga transaktionen handlade om. Di digital rapporterar att Tink har stängt en kapitalrunda på motsvarande 583 miljoner kronor.

Pengarna ska användas till att expandera i Europa, enligt Fredrik Hedberg, medgrundare och teknikchef på bolaget.

”Vi växer som tusan på alla håll och kanter. Det här är ett sätt för oss att ta tillvara på möjligheten och möta den efterfrågan som finns på vår produkt”, säger han till sajten.

Till en början var Tink, som grundades 2012, en ekonomiapp som i stort sett gick ut på att ge användarna tips om hur de kan förbättra sin privatekonomi.

Men bolaget har skruvat om sin modell något de senaste åren, och satsar idag framförallt på en så kallad open banking-plattform. Tjänsten används av utvecklare på till exempel banker som behöver hjälp med att bygga digitala tjänster. Ett exempel är SBAB:s tjänst för att jämföra bolån, som bygger på Tinks plattform.

Bland kunderna återfinns också SEB, Nordea och Klarna.

SEB och Nordea har även investerat i bolaget.

Största investerare i den nya kapitalrundan är riskkapitalbolaget Insight Venture Partners, som tidigare investerat i bolag som Twitter och Delivery Hero.

”Jag tror att de ser en fantastisk möjlighet att bygga nästa generations plattformsbolag inom finansiella tjänster tillsammans med oss. Vi vill bli vår industris motsvarighet till vad Amazon Web Services blivit på marknaden för molntjänster”, säger Fredrik Hedberg.

Tinks plattform finns idag tillgänglig på nio marknader.

Den 14 mars är Tinks vice produktchef, Tomas Prochazka, med på Breakits nya fintech-event Future of credit och pratar om hur PSD2 öppnar upp för fler spelare att komma ut på fintech-marknaden. Spana in det matiga programmet och boka biljett här! 

Läs fler artiklar
LÄS MER