Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tink köper brittiska bankplattformen Openwrks aggregationsplattform

Daniel Kjellén, vd Tink. Foto: Press

Affären innebär bland annat att Tink får ett starkare fäste på den brittiska marknaden.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Svenska Tink är på väg att erövra Europa med sin lösning för att koppla ihop banker så att de kan dela data med varandra.

Nu meddelar Tink att man köper upp delar av bolaget Openwrks, som kan beskrivas som en mini-version av Tink.

Bolaget har, precis som Tink, byggt en plattform som samlar bankkopplingar och har ovanpå det byggt produkter riktade mot konsumenter. Nu köper Tink upp deras underliggande plattform och affären innebär också att bolagets kunder gradvis flyttar över till Tinks lösning. Open Wrks kommer att fortsätta bygga konsumentprodukter men då använda sig av Tinks plattform. 

"Storbritannien är en nyckelmarknad för oss och det här är ett sätt för oss att snabba på tillväxten", säger Daniel Kjellén, vd och grundare av Tink som däremot inte vill gå ut med hur mycket de betalar.

Tink har redan samarbeten med bland annat jättar som Natwest och Paypal i Storbritannien.

"Openwrks står för ungefär var tredje open banking-koppling i landet så det är en stor spelare det handlar om."

Varför är Storbritannien en så viktig marknad för er?

"Traditionellt är det en viktig finansmarknad och de senaste åren har man också drivit på implementeringen av PS2D-direktivet som gör open banking enklare", säger Daniel Kjellén.

"Dessutom är det ju en stor marknad."

Gjort flera uppköp

Branschen som Tink verkar inom präglas idag av betydande stordriftsfördelar, eftersom det är väldigt kostsamt att bygga det tekniska nätverket mellan bankerna. Om två bolag slås ihop kan de gå ner till ett enda gemensamt nätverk.

Det är ett av skälen till att Tink har börjat köpa upp konkurrenter. I mars köpte bolaget sin spanska konkurrent Eurobits, och bolaget har även  köpt den svenska branschkollega Instantor.

I våras genomförde Tink en större nyemission. Bolaget värderades i affären till 4,4 miljarder kronor.

Tagit fram konsumentlösningar

Efter affären kommer Openwrks att använda sig av Tinks plattform för att driva sina egna banklösningar. Något som också kommer att skynda på Openwrks expansion i Europa.

"Vår strategi är att fokusera vår energi på att leverera marknadsledande konsumenttjänster och datatjänster som byggts på bankernas öppna infrastruktur. Med det i bakhuvudet har vi utvärderat olika open banking-leverantörer de senaste 12 månaderna och vi anser att Tinks plattform är den bästa lösningen för oss. Något som kommer att hjälpa oss att nå vår treårsplan om att hjälpa tio miljoner människor i Storbritannien och globalt att förstå hur de kan spara, investera, låna och betala tillbaka", säger Steve Bradford, medgrundare och kommersiell chef på Openwrks i pressmeddelandet.

Tink grundades av Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén 2012, då som en tjänst som hjälpte privatpersoner att hålla koll på sin ekonomi.

LÄS OCKSÅ: Här är de hemliga dokumenten – avslöjar (nästan) hela sanningen om Tink

Läs mer