Sök

Svensk handel larmar – snart har en tredjedel av retailbolagen slut på pengar

Svensk HandelCoronaCoronaviruset

Karin Johansson, vd Svensk handel. Foto: TT/Press

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

En tredjedel av alla svenska retailbolag har slut på pengar inom två månader. Det visar en undersökning från branschorganisationen Svensk Handel.

Börserna faller och varslen haglar i coronakrisens spår. Den ekonomiska oron får folk att hålla i pengarna och minska sin konsumtion. 

Redan nu märks det tydligt inom handeln då kedjor som MQ, Joy, Axelssons, Flash, Masai och The shirt factory har gått i konkurs de senaste veckorna. 

Svensk handels mätning bland handelns företag visar på ett fortsatt mycket tufft läge. Var fjärde butik i sällanköpshandeln har tappat minst 60 procent av försäljningen. Likviditetskrisen är akut och tre av tio företag säger att de endast klarar max två månader till om nuvarande situation fortsätter.

Vill ha tillfälliga hyreslättnader genast

”Många handlare är bara två månader från att tvingas stänga igen samtidigt ser coronakrisen ut att hålla i sig betydligt längre än så. Behovet av fler åtgärder som lättar på företagens kostnadsbörda är akut. Tillfälliga hyreslättnader måste införas omedelbart för att rädda handeln från fler konkurser”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel i ett pressmeddelande. 

För e-handlarna ser det något ljusare ut. Varannan uppger att försäljningen har ökat under krisen. Breakit har tidigare rapporterat om att mat och apotek är två av de branscher som ökat markant på nätet den senaste tiden. 

Två av tio konsumenter säger i undersökningen att det är ganska, eller mycket osannolikt att de kommer att återgå till sitt normala köpbeteende när krisen är över.

Det innebär förödande konsekvenser för handeln och Svensk handel har tidigare förutspått att 70.000 jobb kommer att försvinna i branschen under året.

Läs mer