Klädkedjan Joy i konkurs: "Oerhört tråkigt besked"

MQJoyKonkurs

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Klädkedjan Joy, som är ett dotterbolag till MQ, har lämnat in en konkursansökan.

Det meddelar MQ på ondagsmorgonen.

Orsaken är att Joy – som har 40 butiker och riktar in sig på kvinnligt mode – under en längre tid uppvisat negativa resultat och nu saknar förmåga att vända den negativa utvecklingen inom rimlig tid.

Joy är insolvent, konstaterar MQ.

"Joys likviditetssituation är ohållbar för koncernen", skriver bolaget.

Ingvar Larsson, VD för MQ kommenterar, konkursen:

”Det är naturligtvis ett oerhört tråkigt besked, i synnerhet då vi under den senaste tiden har sett en ökad försäljning av vårens kollektioner som visat potential i delar av affären. Trots omfattande förbättringsåtgärder har detta tyvärr inte räckt hela vägen, varför vi nu tvingas ta det här beslutet”.

Även MQ som helhet har det just nu tufft. På onsdagsmorgonen meddelade bolaget att ägarna skjuter in 250 miljoner kronor till bolaget, som redovisade en brakförlust för det senaste kvartalet, samt tvingats ta till stora nedskrivningar.

"Det har varit ett mycket svagt kvartal med minskad försäljning för koncernen som helhet på -9,8 procent vilket påverkat resultatet betydligt. Försäljningsminskningen ligger främst inom vårt egna damsortiment för MQ och minskningen på JOY kommer främst från lägre reavolym, medan andelen fullprisförsäljning ökat", skriver vd Ingvar Larsson.

Läs mer om krisen i MQ här.

Konkursbeslutet bedöms leda till kassaflödespåverkande avvecklingskostnader för MQ i storleksordningen 25 miljoner kronor, skriver MQ.

Läs mer