Hyckleri, magkänsla eller ren girighet – nu faller domen över Breakits grundare

Breakit Lundells vecka
Hyckleri, magkänsla eller ren girighet – nu faller domen över Breakits grundare

Foto: Istockphotos.com

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell gör en helomvändning. Hur ska vi kunna lita på honom i framtiden?

Jag fattar om det ser ut som en listigt iscensatt plan från min sida.

Först en peppig text om hur jag, trots tomt bankkonto, vill pumpa in en massa nya pengar i Breakit-aktier. Sen en uppföljande krönika med respons från er läsare som jag tar “djupt intryck av” och därför börjar tveka om ett köp.

Och så nu har jag tvärvänt. Istället för att köpa aktier i Breakit vill jag istället sälja, casha in. 

Eller riktigt så drastiskt ska jag inte uttrycka mig. Men sant är att jag sedan ungefär ett dygn tillbaka leker med tanken att sälja någon procent av mitt 27-procentiga innehav i Breakit. Lika sant är att det inte handlar om någon någon genomtänkt plan. Det vore högst olikt mig.

Istället agerar jag bara precis som när vi startade Breakit för dryga fyra år sedan. Alltså med magen, inte hjärnan.

Egentligen är det en så liten och obetydlig affär att jag inte borde uppta redaktionell plats för att resonera kring detta. Men samtidigt tycker jag att det finns en del intressanta reflektioner att dela med en större publik.

Jag och en massa ekonomijournalister med mig har skrivit mängder av artiklar där vi satt varningsflagg på aktier där grundaren oväntat börjat sälja av. 

Som grundare hamnar du alltid i en hopplös situation gentemot media. Hur ska du argumentera för att du tror fullt ut på ditt bolag samtidigt som du säljer aktier i samma bolag? Det är en argumentation och diskussion du är dömd att förlora.

Jag snackade med en entreprenör om det här dilemmat för några veckor sedan. Han hade byggt upp ett miljardbolag, börsnoterat det och ville sedan casha in ett antal miljoner bland annat för att bygga sitt drömhus. Men det spelade egentligen ingen roll vad han sa – aktiemarknaden tolkade ändå försäljningarna negativt.

Nu har ju jag själv knappast byggt upp ett miljardbolag (än!) men efter de många kloka synpunkterna från er läsare såddes ändå ett frö. 

Spelade det egentligen någon roll om jag äger 25 eller 27 procent av Breakit. Jag tror faktiskt inte det. Vad tycker ni?

Trevlig helg!

PS. Du har väl inte missat vårt nya format Off the record? Hetaste affärsskvallret varje vecka för alla Breakit Premiums läsare – spana in här!

Läs fler artiklar
LÄS MER