Ska jag höja insatsen och köpa mer Breakit-aktier – nu avgör du

Breakit Lundells vecka
Ska jag höja insatsen och köpa mer Breakit-aktier – nu avgör du

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits grundare i intensiva förhandlingar med sin bank – och fru.

En riktig no-brainer – vare sig mer eller mindre.

Det var så jag först såg på saken. 

Som en skänk från ovan hade möjligheten uppenbarat sig för några veckor sedan: Jag skulle kunna köpa på mig ännu fler aktier i medievärldens hetaste bolag, Breakit.

Nu kryllar det i och för sig inte av spännande investeringsobjekt i krisbranschen media men i alla fall – jag köper aktier i Breakit varje dag i veckan.

Återstod bara en liten detalj innan affären kunde stängas. Att skaka fram pengar till aktierna. Ja, och så en sak till – jag måste sälja in caset till min fru.

Den första delen löste sig galant. Med bostadsrätten som säkerhet skulle det inte vara några problem att höja lånet. Kör sa banken!

Men min bättre hälft var inte lika lättflörtad som banken. Kanske berodde det på att jag i fyra år jobbat dubbelt så mycket men bara fått ut halva lönen jämfört med hos min gamla arbetsgivare?

Att jag redan äger 25 procent av Breakit var ytterligare ett argument som hon lyfte fram – hade vi inte redan nu tillräckligt hög riskexponering mot Breakit, invände hon.

Men jag stod på mig. Verksamheten växte ju så det knakade och vi var på väg mot break-even med stormsteg. Som ett barn tjatade jag och tjatade jag. Till sist började hon ge efter. Sannolikt mest för att slippa höra mitt malande.

Men i det läget började plötsligt jag själv tveka. Det var igår vid lunchtid som tvivlen grep tag i mig på allvar. 

Jag skulle precis betala lunchen för mig själv och mitt lunchsällskap (en miljardär – varför envisas jag alltid med att bjuda?). Ur jeansfickan grävde jag upp sedlarna som jag tagit ur kuvertet där vi förvarar barnens julklappspengar. Då kom kallduschen:

“Vi tar inte kontanter”, upplyste servitrisen mig stramt.

Jag började svettas. När jag senast kollade in mitt bankkonto fanns där exakt 305 kronor och 71 öre. 

De pengarna skulle aldrig räcka för att bekosta lunchen för oss två. Lyckligtvis kom miljardären till undsättning:

“Jag kan ta det här”, sa han vänligt.

Han verkade inte helt övertygad när jag förklarade mina “tillfälliga” likviditetsproblem med att jag lagt ut ovanligt mycket pengar privat för firman. Nu skulle jag en gång för alla skulle skaffa företagskort, framhöll jag och hörde samtidigt hur genomskinligt det lät.

Pinsamt, var bara förnamnet och när vi lämnade restaurangen malde tankarna för högvarv i min hjärna:

Skulle jag verkligen höja lånet på lägenheten och pumpa in pengarna i Breakit när jag samtidigt hade uppenbara problem att få runt min privatekonomi?

Jag har fortfarande inte helt landat i ett svar. Därför passar jag vidare frågan till dig som orkat läsa ända fram hit. Maila mig (stefan@breakit.se) och berätta hur jag ska göra – höja lånet och investera pengarna i Breakit-aktier eller avstå?

Du bestämmer.

Trevlig helg!

Läs mer

LIVE: Nu är Off the record igång – följ vårt nya tech-event här (om du är medlem)

Miljardären gav mig 10 miljoner utan att blinka – ändå tvekar jag

Blod (kanske inte), svett (absolut) och lite tårar – här är vad vi lärt oss om att hitta product market fit

Läs fler artiklar
LÄS MER