Sök

Luminar Ventures satsar på Werlabs-grundarens psykologi-app Mindler

MindlerDigital vårdNätläkare

Rickard Lagerqvist.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Appen som låter dig tala ut i mobilen fyller på kassan med 12 miljoner kronor.
”Vi är där planen var att vi skulle vara i maj nästa år och har haft en bra omsättning från dag ett", berättar Mindlers vd Rickard Färdig.

Du behöver inte längre trippa in på psykologens kontor för att tala ut. Numera har psykologen, i likhet med doktorn, flyttat till nätet så att ni kan ha videomöte via mobilen.

Mindler är en app som lanserades i våras och erbjuder precis detta. Bakom bolaget står Rickard Lagerqvist, grundare av blodanalysbolaget Werlabs, tillsammans med Rickard Färdig och Johannes Hatem.

Nu fyller Mindler på kassan med 12 miljoner kronor. Rundan leds av Luminar Ventures, som grundats av affärsänglarna Jacob Key och Magnus Bergman, tillsammans med tidigare investerare som 3T Invest och AHM.

Det nya kapitalet ska bland annat användas till att rekrytera fler personer inom teknikutveckling och digital marknadsföring.

”Nu ligger fokus på att skala upp och att fortsätta bygga ett solidare bolag. Vi behöver människor, framförallt på tekniksidan, som hjälper oss att utveckla tjänsten”, säger Mindlers vd Rickard Färdig, som själv är psykolog. 

I dag är köerna inom primärvården långa vilket gör att patienter som är i behov av hjälp riskerar att få vänta. Här ska Mindler, som enbart fokuserar på psykisk ohälsa, erbjuda möjligheten till snabb hjälp.

”Det är en enorm samhällsutmaning. Vi kommer i kontakt med folk som fått vänta i över ett år, och på vissa håll finns det inte psykologer”, säger  Rickard Färdig.

Rickard Färdig säger att många i dag är vana vid att träffa människor över video, vilket även kan upplevas som enklare än att fysisk ta sig till psykologen.

Han berättar att tillväxten gått snabbare än förväntat och att det tagit rejält med fart under hösten.

”Vi är nu där planen var att vi skulle vara i maj nästa år och har haft en bra omsättning från dag ett”.

I dagsläget är ett 90-tal psykologer kopplade till Mindler. Tjänsten är ansluten till landstinget vilket gör att intäkterna utgörs av ersättningar från landstingen samt patientavgifter.

Den nya investeraren Luminar Ventures, som har ett kapital på en halv miljard kronor, har tidigare pekat ut just sjukvårdssektorn som en extra spännande bransch.

”Vi följer digitalisering inom vården generellt och tror att psykisk ohälsa behöver särskild uppmärksamhet för att bli riktigt bra" säger Daniel Karsberg, investeringsansvarig på Luminar Ventures.

Det finns liknande aktörer där ute, där den största konkurrenten utan tvekan utgörs av Kry. Rickard Färdig har inte märkt av någon större konkurrens och menar att det lär dröja ett tag innan aktörerna ”stöter ihop” på den enorma marknaden.

Medan nätläkarna är begränsade i vad för typ av undersökningar de kan genomföra är utrymmet större för psykologerna.

”Videobesök är klippt och skuret för psykologisamtal. Det är väldigt få saker som en psykolog inte kan göra via video”.

Däremot hanterar Mindler inte alla typer av problem. Fokus ligger på måttliga till svåra besvär inom exempelvis depression, stress, relationsproblem och kriser. 

”Nu är världen sällan så enkel att människor kan sorteras in i det. Visst kommer det människor med allvarlig problematik, och då förser vi dem med hjälp vidare”.

Läs mer