Sök

Werlabs-grundaren har bytt blodanalyser mot psykologer i mobilen

MindlerDigital vårdcentralDigital plattform

Rickard Lagerqvist. Foto: Istockphotos/Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Werlabs-grundaren Rickard Lagerqvist har lagt blodanalyser på hyllan för att satsa på videomöten med psykologer.
“Vi välkomnar såklart all konkurrens", säger Rickard Lagerqvist.

Rickard Lagerqvist har gjort sig känd för att ha grundat det hajpade blodanalysföretaget Werlabs för fem år sedan. Bolaget har plockat in över 100 miljoner kronor genom investerare som Mattias Micksche och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelberg.

Nu står det klart att Rickard Lagerqvist lanserat en ny hälsosatsning, så sent som i förra veckan. Företaget Mindler, som han startat med Rickard Färdig och Johannes Hatem, kopplar ihop patienter med psykologer genom videomöten.

“Vi hade tankar om att göra en tjänst som Kry och Min Doktor men det triggade inte igång mig. Online fungerar bättre för psykisk ohälsa, det är en brist i samhället där patienter inte får den hjälp de behöver ”, säger Rickard Lagerqvist.

Men vi backar bandet lite – vad hände egentligen med Werlabs?

Rickard Lagerqvist berättar att han inte arbetat operativt i bolaget på två år.

”Jag var pappaledig ett år och kände sedan att den internationella expansionen inte var där jag hade störst kunskap. Jag är bäst i början på att bygga bolag”. 

I höstas bestämde han sig för att lämna bolagets styrelse där medgrundaren Will Stoddart rattar vd-posten sedan några år tillbaka. 

”Jag är jätteglad att Werlabs blivit så framgångsrikt och att grundidén höll. Jag har inte inställningen att det här är min baby och att jag vill ha full kontroll. Jag är ingen typiskt entreprenör på det sättet”, säger Rickard Lagerqvist.

Han har sålt av aktier i Werlabs i två omgångar under en femårsperiod. Delvis "för att få pengar till att bygga nya bolag", enligt grundaren som fortfarande sitter på aktier. 

Efter Werlabs har Rickard Lagerqvist bland annat grundat Nurse & Doc som hjälper vårdpersonal att fakturera utan eget företag.

Nu är det alltså dags för ännu en satsning – psykologiappen Mindler som lanserades under förra veckan.

Tjänsten är ansluten till landstinget vilket gör att intäkterna utgörs av ersättningar från lanstingen samt patientavgifter. 

Mindler har i dagsläget ett 20-tal psykologer kopplade till sig och planerar nu att växla upp. Vi berättade nyligen om Ahum som gör en liknande satsning och den tunga digitala vårdgivaren Kry har också lanserat en psykologitjänst. 

“Vi välkomnar såklart all konkurrens och vi tror att vi i förlängningen kommer att göra en mycket bättre tjänst som sträcker sig lång bortom möten med psykologen", säger Rickard Lagerqvist.

Han vill inte gå närmare in på den tekniska utvecklingen men garanterar att produkten kommer att se annorlunda ut än det vi ser på marknaden idag.

Mindler tog nyligen in 4 miljoner kronor i startkapital från bland annat Add Health Media som investerar i hälsobolag. 

”Vi siktar mot att växa organiskt med draghjälp av visst kapital. Men vi är inte ensamma på marknaden och det kan vara så att vi behöver mer kapital för att hävda oss framöver”, säger Rickard Lagerqvist.

Läs mer