Jacob Key och Magnus Bergman startar riskkapitalfonden Luminar Ventures

Jacob Key och Magnus Bergman startar riskkapitalfonden Luminar Ventures

Jacob Key och Magnus Bergman har startat en ny riskkapitalfond.

Caroline Englund

Reporter

Affärsänglarna Jacob Key och Magnus Bergman startar en ny riskkapitalfond som ska investera i ett 30-tal unga svenska teknikbolag de närmsta fem åren.
“Vårt mål är att skapa nästa Spotify och Klarna”, säger Jacob Key, en av fondens grundare.

Fonden kallas Luminar Ventures och har ett kapital på en halv miljard kronor. Bakom den står bland andra serieentreprenörerna och tidigare affärsänglarna Jacob Key och Magnus Bergman tillsammans med Stockholm Innovation and Growth (Sting). 

Jacob Key har en bakgrund på skivbolaget Warner Music Group, och har tidigare bland annat investerat i  e-sportsplattformen Challangermode och musiktechbolaget Pacemaker. Magnus Bergman har i sin tur bland annat investeringar i presentationsverktyget Prezi och telefonboksappen Truecaller bakom sig.

Tanken med fonden är enligt Jacob Key att gå in i bolagen i ett tidigt skede och att bidra med investeringar i storleksordningen 10 till 15 miljoner. 

“Det är ungefär det som många nystartade bolag behöver för att kunna ta nästa steg och vi tycker att det har saknats ett riskkapitalbolag som går in tidigt”, säger Jacob Key.

De bolag som får investeringar ska dock ha lanserat sin produkt och fått sina första kunder och intäkter. 

Fonden kommer att titta på teknikföretag i olika branscher och anstränga sig för att hitta bolag från hela Sverige. Planen är att besöka ett antal städer runt om i landet och att ha kontakt med nätverk utanför Stockholm. 

“Det viktigaste för oss är entreprenörerna och teamet bakom. Vi kommer också att gå in och hjälpa bolagen att fortsätta bygga produkten, att skapa tillväxt och konsultera dem i exempelvis styrelsearbete, beslutsprocesser och strategiarbete”, säger Jacob Key.

Finns det någon bransch som är extra het just nu tycker du?
“Sjukvårdssektor händer det mycket i just nu och där finns en stor marknad”. 

Vad vill ni uppnå med fonden?
“Vi vill skapa nästa Spotify och Klarna, hjälpa Sverige att bibehålla och utveckla sin ledande position inom digitalt entreprenörskap och bidra till fler arbetstillfällen”.

Fonden finansieras bland annat av Europeiska investeringsfonden och statliga Saminvest, som i och med det här gör sin första techinvestering. Saminvest går in med 180 miljoner kronor i fonden. Det finns även cirka tio privata investerare som inte vill gå ut med namn. 

Läs mer

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Grundarna säljer mer aktier i e-handelsraketem

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Läs fler artiklar
LÄS MER