Sök

Knepet Jeff Bezos använder för att knyta talangerna till Amazon

Amazon

Jeff Bezos. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nyckeln till att bygga en succé?

Amazon, som startade i ett garage, har växt till en e-handelsjätte och gjort grundaren Jeff Bezos till mångmiljardär. I dag sysselsätter bolaget över en halv miljon anställda och fortsätter att erövra världen. För att bygga och kontrollera ett bolag av den här kalibern gäller det att var smart – och att omge sig med likasinnade.

Så hur har Amazon-grundaren hittat sina nyckelpersoner? Det var en fråga Jeff Bezos besvarade redan för något år sedan när han besökte företaget Basecamp, rapporterar Inc.

Det ligger nära till hands att tänka att riktigt smarta personer brukar göra rätt och ha rätt svar. Jeff Bezos nöjer sig dock inte med att notera hur ofta människor har rätt. Han letar istället efter personer som även kan erkänna att de har fel, och ändra sig utifrån det.

Basecamps grundare Jason Fried har återgett mötet med Jeff Bezos. Han berättar att Bezos noterat att de smartaste människorna ständigt ifrågasätter sin uppfattning och omprövar problem de redan tror sig ha löst. 

”De är öppna för nya vinkar, information, ideér och ifrågasättanden som utmanar deras egna sätt att tänka”. 

Alltså, för att anses supersmart måste du vara beredd att tänka om och erkänna att dina gamla metoder kan ha varit bristfälliga.

Jeff Bezos är inte ensam om att dela den här uppfattningen. Studier av beslutsfattare har visat att människor som är mer benägna att erkänna att de kan ha fel i slutändan tar bättre beslut, enligt Inc. 

Många e-handlare laddar inför Amazons förväntade lansering i Sverige. Ni har väl inte missat när Breakit var ute på tur och besökte tre av Amazons påstådda byggen av datacenter?

Läs mer