Sök

Jeff Bezos föräldrar backade Amazon i starten – kan vara värda en förmögenhet

Amazone-handelInvestering

Foto: AP Photo/Ted S. Warren/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Snacka om valuta för pengarna.

Det finns gott om mer eller mindre lyckade investeringar där ute. Sedan finns det exempel på investeringar som spelar i en hel egen liga.

1995 investerade Jackie och Mike Bezos i en något osäker e-handelssatsning. Jeff Bezos, son till Jackie och styvson till Mike, fick ta emot 245.573 dollar, i dag motsvarande strax över 2 miljoner kronor, för att börja bygga sitt bolag.

Jeff Bezos startade hemma i garaget i Seattle och det som började med bokförsäljning kom att växa till en e-handelsjätte, tillika ett av de mäktigaste techbolagen i världen.

Amazon.

För några dagar sedan redovisade bolaget en vinst på 22 miljarder kronor för andra kvartalet. Framgångarna har gjort grundaren och vd:n Jeff Bezos till den rikaste människan i världen.

Det är inte bara grundaren som kunnat sola sig i Amazon framgångar – paret Bezos har sannerligen fått valuta för sin investering.

I dag kan föräldrarnas andel i Amazon vara värt närmare 30 miljarder dollar, runt 260 miljarder kronor, uppskattar Bloomberg.

Det är oklart exakt mycket de äger då siffrorna inte varit publika sedan slutet av 90-talet, men andelen uppskattas vara hög. Under åren har paret flertalet gånget donerat andelar till välgörenhetsorganisationen  ”Bezos Family Foundation". 

Om de inte donerat eller sålt mer andelar än det som registrerats via sajten GuideStar, som samlar data över välgörenhet, är paret näst största ägare efter grundaren. Det ska då röra sig om 3,4 procent av bolaget, enligt Bloomberg. 

Mike Bezos har tidigare berättat att Jeff Bezos varnade honom för investeringen.

”Jag vill att du ska veta hur riskfyllt det här är. För jag vill komma på Thanksgiving-middag och vill inte att du är arg på mig”, hade Jeff Bezos sagt.

 

Läs mer