Vi gav oss ut på jakt – efter Amazons hemliga lager i Sverige

Amazon Pricerunner Amazon
Vi gav oss ut på jakt – efter Amazons hemliga lager i Sverige

Niklas Storåkers, Paul Fishbein och Stefan Lundell på Amazon-äventyr.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Entreprenörerna Paul Fischbein och Nicklas Storåkers tröttnade på alla Amazon-rykten. Breakits Stefan Lundell följde med på jakt efter sanningen.

Vi tog med oss e-handelsstjärnorna på Amazon-jakt – lyssna på hela granskningen här!

“Ska jag ta på mig kamouflagekläder?”.

Den gamle e-handelsräven Paul Fischbein (grundare av Tretti.se och tidigare vd för Qliro bland annat) skrattade gott åt sin egen fråga när vi hördes kvällen innan.

Men samtidigt gick det inte att ta miste på den förväntan som nu låg i luften.

Både jag och han var taggade. Och då ska vi inte tala om Nicklas Storåkers. När jag någon vecka tidigare mest på skämt hade frågat Pricerunner-chefen hade han inte tvekat ens en sekund. Klart han skulle hänga på!

Nu satt vi där tillsammans i min ostädade och ärligt talat rätt sunkiga Toyota, på väg ut från Stockholm. Klockan var strax efter halv sex på torsdagsmorgonen men humöret var på topp.

Äntligen skulle vi få klarhet – hade jätten Amazon blåst oss och alla andra i E-handelssverige?

Redan tidigt i våras hade vi på Breakit och andra konkurrerande medier slagit fast att 2018 var året då e-handelsjätten skulle slå sig in på den svenska marknaden. En rad bevis för detta radades upp:

# Amazon hade köpt loss domänen Amazon.se.

# Logistikchef på plats i Sverige höll på att rekryteras.

# Amerikanarna planerade för en gigantisk lanseringskampanj i svenska medier.

Allt var för sig starka indicier för att en inbrytning i Sverige låg för dörren. Men mest avgörande – Amazon höll på att bygga ett jättelikt lager i Mälardalen, bara någon timme bort från Stockholm. Det var i alla fall den etablerade sanning som höll på att sprida sig bland svenska e-handelsproffs och tech-investerare.

Vad är egentligen detta? Med hjälp av drönare sökte vi sanningen.

Det spelade ingen roll att Amazon själva hävdade att det var tre datacenter de hade för avsikt att bygga i Västerås, Katrineholm och Eskilstuna till en sammanlagd kostnad på 1 miljard dollar.

Under hela våren och sommaren har ryktena istället surrat allt intensivare – datacenter visst, men Amazon bygger också ett gigantiskt lager.

För två veckor sedan hörde sig en ny tipsare av sig till oss på Breakit. Hen hade varit på plats vid ett av byggena och med egna ögon sett dockningsplatser för lastbilar. Tipsarens slutsats: Den typ av lastkajer passar betydligt bättre för ett lager än för ett datacenter.

Kort efter det bestämde vi oss. Jag, Nicklas Storåkers och Paul Fischbein skulle inte längre förlita oss till rykten. Det var dags att ta saken i egna händer.

Hur svårt kunde det egentligen vara att skilja på ett datacenter och ett lager? Tillsammans gav vi oss ut på jakt efter Amazons hemliga lager.

Med oss på resan hade vi reportern Katarina Andersson som nu kan avslöja alla våra fynd och slutsatser i vår pod Breakit Daily. Lyssna på den här!

Läs också Stefan Lundells nyhetsanalys på vad det här egentligen betyder. 

Läs fler artiklar
LÄS MER