Ebba Ljungerud berättar om sina planer för börsbolaget Paradox Interactive

Paradox Interactive Paradox spelbranschen
Ebba Ljungerud berättar om sina planer för börsbolaget Paradox Interactive

Foto: Towe Boström

Tobias Blixt

Reporter

I sitt första framträdande sedan hon utnämndes till vd avslöjar Ebba Ljungerud om hur hon ser på sin roll i företaget och vad vi kan förvänta oss framåt.

Den börsnoterade spelförläggaren Paradox Interactive gick i februari ut med nyheten att mångåriga styrelsemedlemmen Ebba Ljungerud ersätter Fredrik Wester som vd i bolaget.

Vid den tidpunkten var Ebba Ljungerud fåordig om vad som väntade bolaget med henne vid rodret.

Men på Breakits Game Tech-event, som gick av stapeln under onsdagen, gjorde den kommande vd:n sitt första publika framträdande som representant för Paradox sedan utnämningen.

På scenen fick hon chansen att utveckla hur hon ser på sin roll i Paradox och samarbetet med förre vd:n Fredrik Wester.

”Han kommer att vara mer involverad än i en normal situation, jag tror att det skulle vara en stor förlust för mig, företaget och aktieägarna om det inte vore så. Vi är tydliga med att jag kommer att styra det dagliga operativa arbetet, men vi kommer att arbeta nära varandra”, säger hon.

Paradox är kända för sina djupa strategispel som ofta utspelar sig i historiska miljöer. Men de har också gett ut spel som stadsbyggarsimulatorn Cities Skylines.

”Vi är ett företag som utvecklar strategispel men vi har också vidgat våra vyer och experimenterat utanför vårt kärnområde”, säger Ebba Ljungerud.

Paradox har redan tidigare avslöjat att de kommer att bredda sin verksamhet för att satsa mer på mobilspel, vilket är ett av de nya områdena som Ebba Ljungerud ser som en utmaning för företaget.

“Mobila spel har inte varit så stort för oss hittills, våra spel är svåra att få till på mobil. Men det är inget som utesluter att vi arbetar mot mobil”, säger hon.

Lite skämtsamt lyfts frågan om oron över att bolaget skulle flytta till Malta, med hänvisning till Ebbas bakgrund från spel- och kasinobranschen i Unibets moderbolag Kindred Group. Något som inte kommer att ske – och fansen behöver inte heller oroa sig över allt för stora förändringar.

“Det är mycket som gambling-industrin är bra på, som kan vara relevanta för Paradox. Men som industrier tycker jag nog att de är mer olika än vad folk tror att jag gör”, säger hon.

Flera gånger lyfter Ebba Ljungerud fram vikten av att behålla den företagskultur som gör Paradox till vad det är, och det är också något som hon hoppas kunna behålla när hon tar över som vd..

“Jag skulle vilja att vi har ett väldigt bra arbetsklimat i företaget, att många människor utvecklas och att vi har behållit vår kultur och inte förvandlats till ett tomt själlöst företag”, säger hon och avslutar med:

“Men också att vi har gjort bra ifrån oss finansiellt.”

Läs mer

Fast Travel Games stärker kassan med 34 miljoner – “Vi har flera satsningar på gång”

Vittnar Fredrik Westers svar i telefonen om varför Paradox har problem?

Massive-chefen David Polfeldt ska slå rekord med Avatar

Läs fler artiklar
LÄS MER