Här är senaste nytt från H&M:s hemliga digitala jätteprojekt

Breakit - Här är senaste nytt från H&M:s hemliga digitala jätteprojekt

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Stefan Lundell tillbaka på brottsplatsen – här är hans rapport.

I förra veckan försökte jag gå till botten med H&M:s nya, hemliga e-handelsprojekt som går under kodnamnet ”P12”. På plats utanför kontoret, norr om Stockholm, fick jag fram detaljer om klädjättens planer, bland annat startdatum och hur många externa varumärken som hakat på satsningen.

Det blev en del liv efter att texten publicerats och jag anklagades både för industrispionage och för att ha agerat nyttig idiot åt H&M:s marknadsavdelning. I skrivande stund är artikeln årets klart mest lästa på Breakit – ännu ett bevis på det extrema intresset som finns just nu för allt som sker kring klädjätten.

Pressen på vd:n Karl-Johan Persson är enorm. Skulle inte hans pappa ha varit styrelseordförande och största ägare i H&M så är det ingen vågad gissning att Karl-Johan Persson redan fått sparken.

Men nu verkar han sitta relativt tryggt och vi journalister gräver vidare efter nya storys kring H&M. I jakt på sådana tog jag igår återigen pendeltåget norrut till P12:s kontor. När jag var där sist kunde vem som helst ställa sig utanför bolagets glasväggar och ta del av klädjättens hemliga planer för projektet.

Men efter min första artikel hade H&M-folket uppenbarligen blivit mer på sin vakt. Nästan omedelbart efter att jag klivit ur hissen och oskyldigt börjat spatsera runt på våningsplanet utanför P12-kontoret märkte jag det. Jag var iakttagen. Först av en kvinnlig H&M-medarbetare och sedan snabbt flera. Med armarna i kors stirrade de på mig. Jag blev stressad och då hade jag precis upptäckt nästa bakslag – glasväggarna var nu täckta (kolla bilden nedan!). Hur jag än försökte vrida och vända mig var det omöjligt att se in i lokalen.

Besviken och med H&M-personalens ilskna blickar i ryggen skyndade jag ut ur huset. Inget napp denna gång men kom inte och säg annat än att Breakits journalistik gör skillnad. I alla fall för vaktmästarna på H&M.

Trevlig helg!

Veckans hårdvinklare: Aktiespararna. I förra veckan spekulerade jag rätt vilt om att finansmannen Christer Gardell skulle kliva in som ny storägare i H&M. Småspararorganisationen Aktiespararnas sajt tog mig på orden och skrev en nyhetstext om att Gardell var på väg in i H&M, ”enligt uppgifter till Breakit”. Kreativt, kan man kanske kalla den typen av journalistik om man är snäll. Rena lögner om man är mer elak.

Veckans fullträff: Tele2/Com Hem-affären. När jag ändå är inne på förra veckans spekulationer hoppas jag att ni alla noterade att jag redan då spådde om veckans storaffär. ”Tele2 och Com Hem slår sina påsar ihop”, skrev jag ordagrant. Vill du ha tips på fler affärsnyheter under 2018 – spana in min lista igen;)

Veckans räddare i nöden: Susanne Ehnbåge. I onsdags kom beskedet att e-handelsstjärnan Susanne Ehnbåge lämnar chefsjobbet på Netonnet för att ta över klädkedjan Lindex. Ett dygn senare tvingades Lindex ägarbolag gå ut och vinstvarna. Hon kommer alltså knappast till ett dukat bord. Intressant att en traditionell klädkedja som Lindex nu vänder sig till digitala profiler som Susanne Ehnbåge för att få fart på verksamheten.

Veckans säljare: Stefan Lundell. Tidigare idag gick vi ut med nyheten att Breakit startar två nya konferenser under våren – Beauty & Fashion tech och Game tech. Vi har sytt upp ett gäng riktigt tunga talare som Fredrik Wester, Isabella Löwengrip, Rikard Lyko och Daniel Hasselberg. Efter hårda förhandlingar med Breakits event-chef Diana Demin har jag lyckats förhandla mig till ett extra förmånligt pris för dig som läser det här. Dra ett mejl till mig direkt så kommer du billigt undan, men gör det innan onsdag. Sen är det för sent.

Veckans viktväktare: Daniel Ek. I en riktigt underhållande podd-intervju som släpptes i veckan avslöjar Spotify-grundaren att han sedan årsskiftet deltar i en ”bisarr vikttävling”. Tillsammans med 30 andra personer tävlar Daniel Ek om att gå ned mest i vikt. I intervjun säger han: ”Mitt problem är att jag är extremt tävlingsinriktad, jag har sagt till dem att jag antingen dör eller vinner”.

Läs fler artiklar
LÄS MER