E-handeln slår stenhårt mot Lindex – tvingas vinstvarna

Lindex Stockmann
E-handeln slår stenhårt mot Lindex – tvingas vinstvarna

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kalldusch från klädkedjans ägarbolag i kväll.

Tillväxtmaskinen H&M hackar betänkligt, klassiska klädmärket Boomerang går i konkurs – och nu kommer dystra nyheter från ännu ett svenskt detaljhandelsbolag.

Denna gång är det klädkedjan Lindex som via sitt finska ägarbolag Stockmann tvingas gå ut och vinstvarna på torsdagskvällen.

“Särskilt den svenska marknaden har varit utmanande under 2017 vilket främst drabbat Lindex i vår koncern. Under andra halvåret hade vi hoppats att man skulle ta igen det man tappat i början av året men så blev det tyvärr inte”, säger Stockmanns ekonomichef Kai Laitinen till Breakit och fortsätter:

“Vi ser ett förändrat kundbeteende där många väljer att handla online. Det såg vi inte minst under julhandeln och Blackfriday”.

2016 gjorde Stockmann en rörelsevinst på 30,9 miljoner euro. Tidigare var bolagets förhoppning att rörelseresultatet 2017 skulle hamna på samma nivå eller något sämre. Men i vinstvarningen som bolaget nu lämnar slaktas prognosen för rörelsevinsten till 12 miljoner euro. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med 23,2 miljoner euro, enligt Inquiry Financial.

Det senaste året har varit tufft för Lindex. Under andra kvartalet förra året halverades bolagets rörelseresultat samtidigt som försäljningen i butik sjönk med runt 5 procent. I augusti meddelade den dåvarande vd:n Ingvar Larsson att han slutar och i samma veva byttes även styrelseordförande Per Sjödell ut mot ägarbolaget Stockmanns vd Lauri Veijalainen. Det hjälpte inte och den sviktande försäljningen ledde till att 60 personer varslades på huvudkontoret i november.

Igår meddelade klädkedjan att man plockar in Susanne Ehnbåge från Netonnet för att vända på skutan.

“Det var inget enkelt beslut att tacka ja till jobbet. Jag trivs oerhört bra där jag är idag men efter 15 år vill jag utvecklas och det tror jag är möjligt genom att gå in i en ny bransch. Lindex står inför en stor digital resa och jag tror att jag med min bakgrund har mycket att bidra med där” sade hon i en intervju med Breakit på onsdagen.

Preliminärt uppgick Stockmannkoncernens omsättning för fjärde kvartalet 2017 till cirka 315 miljoner euro. Analytikerförväntan låg här vid 318 miljoner euro.

Omsättningen för jämförbara affärsverksamheter var på samma nivå som året innan.

Lindex omsättning i jämförbara butiker minskade med 1 procent under kvartalet. Lindex justerade rörelsevinst uppskattas till cirka 13 miljoner euro, vilket är betydligt lägre än utfallet på 54,9 miljoner euro året innan.

"Bruttomarginalen i Lindex affärsverksamhet har stannat på en låg nivå, och kostnadsinbesparingar från lönsamhetsförbättringsprogrammet kommer att uppnås först år 2018", skriver Stockmann.

Det är bolagets andra vinstvarning i rad med anledning av svag utveckling för Lindex. Stockmann uppgav redan i september att koncernens omsättning för 2017 väntades komma att minska på grund av Lindex svagare försäljningsutveckling, förändringar i butiksnätverket samt produktmixen.

Koncernens omsättning för helåret 2017 uppgick till cirka 1.056 miljoner euro, vilket var en minskning med 1 procent för jämförbara affärsverksamheter. Analytikerna hade räknat med 1.067 miljoner euro, enligt Inquiry Financial.

Läs fler artiklar
LÄS MER