Hetaste skvallret 2018: Christer Gardell blir ny storägare i H&M

Breakit - Hetaste skvallret 2018: Christer Gardell blir ny storägare i H&M

Stefan Lundell, innehållschef Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Stefan Lundell har pumpat sina hetaste källor på information.

I veckan ville min kollega Olle Aronsson att jag skulle spå vilka som blir de största affärerna 2018. Kul idé, tyckte jag och passade frågan vidare till de som verkligen borde veta – mina bästa källor.

Knappa tio personer hörsammade min vädjan trots att de flesta fortfarande var jullediga. Från fjällstugor, tropiska badstränder och flygplatser runt om i världen började svaren rulla in.

Det var ingen tvekan om att frågan engagerade och för mig som älskar att spekulera i nya transaktioner var det en riktig festläsning. Jag hoppas att du som läser tycker det samma för här är hela listan från mina superkällor – håll till godo:

# Huawei köper Ericsson – familjen Wallenberg blir kvitt ett problem samtidigt som Christer Gardell gör ett nytt klipp då den kinesiska telekomjätten slukar det svenska problembolaget.

# H&M köper NA-KD – den svenska klädjätten försöker komma ikapp i det digitala racet genom att köpa e-handelsraketen NA-KD. På köpet får H&M dessutom stjärnan Jarno Vanhatapio (NA-KD:s grundare) som ges en central roll i H&M:s digitala omvandling.

# Klarna får ny ägare – buden är flera om vem som kan bli köpare av den svenska betaljätten. Ett hett bud är att Paypal lägger ett mångmiljardbud, ett annat att Nordea eller Swedbank kliver in som ägare av den europeiska verksamheten samtidigt som en riskkapitaljätte tar över Klarnas USA-satsning.

# Schibsted knoppar av Lendo – mina källor spår att 2018 blir året då den norska mediekoncernen sätter snabbväxaren Lendo på börsen. Pengarna från noteringen används till att shoppa fler Blocket-kopior ute i världen – och köpa upp Breakit. Det sistnämnda räcker dock inte pengarna till kan jag redan nu avslöja.

# Apple köper Netflix – här tillägger min källa att det inte bara är en spekulation utan att hen faktiskt “har lite insikt i” denna potentiella jätteaffär. Spännande.

# Qliro säljer all sin verksamhet inom e-handel – påeldat av storägaren Peter Lindell har Qliro redan gjort sig av med Lekmer, Tretti.se och Gymgrossisten. Nu läggs allt fokus på betaltjänsten vilket innebär att också Nelly och Cdon säljs.

# Tobii köps ut från börsen – de senaste 18 månaderna har både Google och Facebook köpt bolag som konkurrerar med det svenska ögonstyrningsbolaget. Under 2018 är det dags för Tobii att köpas upp av antingen Google eller Facebook.

# Acast köps upp av Deezer – den svenska podcast-tjänsten har siktet inställt på en börsnotering och det brukar locka fram potentiella köpare. Min källa spår att Spotify-konkurrenten Deezer (som leds av MTG:s tidigare vd Hans-Holger Albrecht) eller Apple Music lägger beslag på Acast innan bolaget hinner till börsen.

# Tele2 och Comhem slår sina påsar ihop – en potentiell fusion det talats om rätt länge. Min källa spår dessutom att MTG (som precis som Tele2 kontrolleras av familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik) också kommer att ingå i jättefusionen.

# Betsson och Kindred går samman – avregleringen av den svenska spelmarknaden öppnar för denna jätteaffär. Min källa uppskattar att det finns samordningsvinster på uppemot en halv miljard kronor om den här transaktionen blir verklighet. De två speljättarna kan dela på teknikutveckling, marknadsföring med mera. Det här är en affär som många investmentbankirer garanterat räknar på just nu.

# Cevian köper storpost i H&M – vi avslutar med en riktig smällkaramell. Finansmannen Christer Gardells riskkapitalbolag Cevian fick loss runt 30 miljarder kronor när Geely köpte Volvo-aktierna. Gardell har redan flaggat för att han börjat köpa in sig i ett börsnoterat europeiskt bolag. Han har erfarenhet av klädbranschen sen tidigare som storägare i Lindex. Under 2018 kliver han in i H&M som en blåslampa för familjen Persson. I alla fall i det korta perspektivet skulle han också vara en rejält positiv injektion för den nedtryckta H&M-aktien.

Återstår att se hur rätt ute mina källor är denna gång. Men jag blir i alla fall inte förvånad om vi på Breakit får rapportera om åtminstone ett gäng av ovan förutsägelser på riktigt.

Trevlig helg!

Veckans bjudning: Karl-Johan Persson. När jag åkte ut till Solna för att på plats kolla sanningshalten i tipset om H&M:s nya storsatsning trodde jag knappt mina ögon. Det visade sig att H&M:s superhemliga projekt “P12” huserade i lokalerna som min källa tipsat om. Hur jag kunde veta det? Kontoret i den anonyma fastigheten hade glasväggar. Genom dessa kunde jag på behörigt avstånd ta del av diverse affärshemligheter. Tack för den öppenheten, Karl-Johan Persson!

Veckans respons: Breakits läsare. I onsdags berättade jag om hur vi på Breakit gradvis ska bredda vår bevakning från tech till att omfatta hela näringslivet. Ett led i den nya inriktningen är att peka ut fem fokusområden som vi kommer att hårdbevaka 2018. I artikeln bjöd jag in er läsare att komma med feedback på de fokusområden, eller Gamechangers 2018, som vi valt ut. Responsen har hittills varit över förväntan – superkul att så många av er reagerat!

Veckans läsning: Ett jävla solsken. Jag fick biografin om journalisten Ester Blenda Nordström i julklapp av vår affärsutvecklingschef, Camilla Björkman. Igår läste jag ut boken och kan ännu en gång konstatera att Camilla verkligen vet vad jag gillar för böcker. Ester Blenda Nordström gjorde wallraff-reportage innan Günther Wallraff ens var påtänkt. En både inspirerande och tankeväckande biografi – läs den!

Veckans fel: Stefan Lundell. Innan jul spekulerade jag i att jätten Amazon skulle köpa svenska Adlibris. En spekulation som idag känns en smula passé då min reporterkollega Towe Boström strax efter lunch idag kunde berätta att Adlibris har ambitionen att bygga en svensk motsvarighet till Amazon. Man kan inte få rätt jämnt ;).

Veckans säljsignal: Travis Kalanick. I natt kom nyheten att den kontroversiella Uber-grundaren är på väg att sälja en tredjedel av sina aktier i taxi-appen. Techsajten Recode uppger dessutom att Travis Kalanick egentligen skulle velat sälja ännu fler aktier. Har han tappat tron på sin egen skapelse?

Veckans hatten av: Daniel Ek. Jag kastar med jämna mellanrum skit på Spotify men missförstå mig rätt – jag tycker ändå att det är ett fantastiskt bolag. Igår kväll kom ännu ett bevis på detta då bolaget i en tweet meddelade att man nu har över 70 miljoner betalande användare. Imponerande var ordet.

Läs fler artiklar
LÄS MER