Sök

Aéryne flyttar in hos varuhusjättarna - miljonkontrakt lockar mode-startupen till USA

AéryneMode

Siri Vikman.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Mode-startupen Aéryne har precis landat ett nytt avtal – som kommer att ge ett rejält klirr i kassan.
Den lilla modestartupen från Borås säkrar nu försäljning på 130 miljoner kronor under de kommande tre åren.
"Det här är fantastiskt spännande", säger grundaren Siri Vikman.

Vi har vid flera tillfällen haft anledning att berätta om entreprenören Siri Vikman, som driver den snabbväxande mode-startup Aéryne från lilla Kinna utanför Borås. Bolaget, vars signum är "av kvinnor för kvinnor", designar och säljer kläder via sin egna plattform och via aktörer som Asos, Nelly och NA-KD. 

Nu är Siri Vikman och hennes mode-startup Aéryne redo för att erövra USA.

Bolaget har precis slutit ett avtal med amerikanska The Park Showroom – och det är ett ordentligt genombrott för Aéryne. Tungviktaren Park Showroom kommer att marknadsföra och hjälpa till att sälja Aéryne både online och i fysiska butiker. 

Kunderna består bland annat av de stora amerikanska varuhusen Nordstrom och Bloomingdales.

Dealen innebär att Park förbundit sig att sälja Aérynes kläder för minst 16 miljoner dollar, över 130 miljoner kronor, under de kommande tre åren. 

”Vi har jobbat på det här länge! Nu hamnar vi i stora klädbutiker i USA så det ska bli jättespännande”, säger Siri Vikman till Breakit.

Aéryne har utifrån sin online-försäljning sett att USA är en stark marknad och letat en partner för expansion i ett halvår. I början av nästa år kommer kläderna att börja säljas i flera amerikanska butiker.    

"Det här är fantastiskt spännande och 130 miljoner är bara miniminivåer. Vi hoppas att det blir ofantligt mycket mer", säger Siri Vikman. 

Under det senaste halvåret har företaget dubblat personalstyrkan till 12 personer och utökat samarbetena med leverantörerna för att förbereda sig inför expansion. 

I år landar omsättningen på 2,5 miljoner kronor och Siri Vikman förklarar att man investerat kraftigt mot företagssidan.

Under nästa år räknar Aéryne med att omsätta runt 45 miljoner och 2019 siktar man mot att expandera till Asien. 

"Vi för dialgoer med Shanghai, vi vill ha en lika stark partner som Park. 2019 blir det riktigt stora expansionsåret". 

I somras gick Hexatronics tidigare storägare Gert Nordin in med 9 miljoner kronor som delägare i Aéryne.

Mode-startupen planerar framöver även att lansera sitt nya on-demand system, där plaggen sys upp först när kunden lägger beställning. 

Tanken är att kunden ska förses med information om vem som syr plagget och försäkra sig om att de sociala förhållanadena är bra. Målet är att undvika överlagring och erbjuda både ett mer etiskt och miljövänligt alternativ inom klädbranschen.

Siri Vikman utlovar mer information framöver men avslöjar att man testar tekniken på en fokusgrupp. 

Visste ni att Aéryne grundades hemma i Siri Vikmans lägenhet? Hon har tidigare berättat att ensamheten och de sexton timmar hon la ned per dag gjorde henne lite knäpp. 

Läs mer