Sök

Miljoner ska ta mode-startupen Aéryne över Atlanten

Aéryne

Siri Vikman, Matilda Bakke, Olivia Ahre och Anna Kammerson. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Aéryne växer snabbt och tar nu in 9 miljoner kronor för att storsatsa i bland annat USA.

Nyligen skrev vi om Cristina Stenbecks framträdande under Women in tech. På scen intervjuade hon bland andra Siri Vikman som är vd för mode-startupen Aéryne. Hon berättade att hon var på jakt efter en kvinnlig investerare.

Nu står det klart att bolaget tar in 9 miljoner kronor.

Det är däremot inte en kvinna, utan Hexatronics tidigare storägare Gert Nordin, som gör investeringen till en värdering på 35 miljoner kronor.

Hon och medgrundarna fick kontakt med honom genom att skriva i det kvinnliga nätverket på Facebook, Heja livet. De blev tipsade om affärsnätverket Angelr som i sin tur sammankopplade dem med Gert Nordin.

“Vi letade initialt efter en kvinnlig investerare och träffade flera härliga kvinnliga investerare som vi pitchade för, men Gert var den som trodde på oss, satsade​ och tog chansen. Han har en enorm erfarenhet som han tillför bolaget, speciellt med tanke på vår intensiva tillväxtresa som vi ska göra under 2017-2020”, säger Siri Vikman.

Aéryne lanserades 2015 från Paris och bestod från början av fyra modeintresserade svenska kvinnor. I dag är teamet nio till antalet och fler ska det bli. Pengarna ska bland annat användas för att anställa mer personal till huvudkontoret i Kinna och det kreativa kontoret i Paris.

“Vi säljer kläder till kvinnor av kvinnor och fokuserar mycket på olika välgörenhetsinitiativ. Vi hjälper bland annat unga kvinnor i Indien att finansiera sin skolavgift och i höst kommer vi att starta ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att hjälpa utländska kvinnor att komma ut på arbetsmarknaden”, säger Siri Vikman.

Hon har en bakgrund från modejätten Nelly.com där hon började som stylist. Under ledning av Jarno Vanhatapio var hon med att lansera inhousevarumärket NLY Trend.

Läs mer