Mikael Damberg: Startups har inte fattat hur kollektivavtal funkar

Mikael Damberg: Startups har inte fattat hur kollektivavtal funkar

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jonas de Lange

Reporter

Ansvarige ministern Mikael Damberg om utvisningen av utvecklare – uppmanar bolagen att hitta en smart kollektivavtalslösning i väntan på nya lagstiftning.

Under det senaste året har vi på Breakit rapporterat flitigt om hur utvecklare från utanför EU på svenska techbolag kan utvisas för mindre fel som arbetsgivare begått. I serien “Sverige behöver kodarna” har vi skildrat hur bland annat programmeraren Tayyab Shabab tvingats lämna Sverige på grund att ett misstag från hans tidigare arbetsgivare.

Alla – företag, politiker och till och med Migrationsverket – är överens om att en ändring behövs. Arbetsgivare måste få kunna rätta till enkla fel och missar som påpekas av Migrationsverket. Ändå har det tagit tid för politikerna att få fram ett ordentligt förslag.

Regeringen har fått igen en mindre ändring, som gör att företag kan slippa undan om de själva upptäcker sina missar, men den större frågan är fortfarande inte klar. När Alliansen försökte hitta en snabblösning kritiserades förslaget av lagrådet och kunde inte gå igenom.

Nu pågår istället regeringens utredning som ska vara klar vid nyår. Därifrån måste förslaget ut på remiss, sedan skickas till lagrådet som ska ge ett utlåtande, innan det kan gå vidare till riksdagen för beslut. Tidigast under våren kan förslaget beslutas om i riksdagen.

Vad finns det att utreda om alla är överens?

“Det är hur man ändrar lagstiftningen. Hur det ska stå i lagtexten är alltid knepigt för att det kan ha andra konsekvenser än man hade trott”, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister till Breakit och fortsätter:

“Under tiden vill jag rikta mig till arbetsgivarna och säga att ett väldigt enkelt sätt som används på resten av den svenska arbetsmarknaden är att hitta en smart kollektivavtalslösning. Det är inte bara dåligt utan är även som ett slags servicepaket till arbetsgivaren så man kan vara säker på att man inte missat något”, säger Mikael Damberg.

En del startups hävdar att ett kollektivavtal skulle försämra villkoren för deras anställda.

“Det är helt fel. Det finns inga kollektivavtal i Sverige som säger nej till bättre villkor. De ser bara till att man inte gör fel. Det gör att företagen slipper tänka på allt.”

Så techbolagen har inte fattat hur det funkar?

 "Jag hör samma sak från branschen, att det har bättre villkor, men kollektivavtalen reglerar aldrig några maxnivåer. Då är det inte kollektivavtalen som är problemet".

Läs fler artiklar
LÄS MER