Så vill alliansen stoppa utvisningarna av utländska kodare

Så vill alliansen stoppa utvisningarna av utländska kodare

Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sara Lindmark

Reporter

Centerpartiet har samlat alliansen bakom ett försök att stoppa kompetensutvisningar. En motion som lades fram på onsdagen kan göra det omöjligt att utvisa anställda på grund småmissar från arbetsgivare.

Breakit har i en rad artiklar granskat jobbkaoset för utländska kodare i Sverige.

I vår artikelserie “Sverige behöver kodarna” berättade vi bland annat historien om programmeraren Tayyab Shabab som tvingades lämna Sverige på grund av en försäkringsmiss av en tidigare arbetsgivare.

Tyvärr är han långt ifrån ensam – det finns flera hundra liknande fall. Nu skriver Svenska dagbladet att alliansen med centern i spetsen har lagt fram en motion som kan stoppa utvisningarna redan i höst.

“I dag blir människor utvisade på grund av småmissar, som många gånger gjorts av tidigare arbetsgivare, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centern”, till Svd.

Allianspartierna kräver att Migrationsverket ska använda sig av proportionalitetsprincipen som går ut på att små fel som inträffat tidigare inte ska drabba den anställda orimligt hårt. 

Regeringen å sin sida har lagt fram ett förslag som innebär att arbetstillstånd inte ska återkallas om arbetsgivaren själv upptäcker och åtgärdar felen i efterhand. Den ändringen ska träda i kraft 1 december.

Det utreds också om det ska gå att korrigera fel även efter att Migrationsverket upptäckt dem. Den ändringen skulle i så fall börja gälla först nästa år och alliansen är rädd att många fler ska hinna utvisas innan dess.

"Regeringen är medvetna om problematiken, men vi är kritiska till att det går för långsamt. Ingen vill att kompetenta människor som gör rätt för sig ska utvisas ur Sverige", säger Liberalernas migrationspolitiska talesperson Fredrik Malm till Svd.

Läs fler artiklar
LÄS MER