Barack Obamas råd till entreprenörer: Du måste misslyckas!

Barack Obamas råd till entreprenörer: Du måste misslyckas!

Barack Obama. Foto: TT.

Ebba Arnborg

How to-redaktör

Det är oundvikligt, alla gör misstag. Men som entreprenör är det till och med nödvändigt – och kan vara nyckeln till framgång.
Det menar åtminstone Barack Obama.

Breakit kunde på tisdagskvällen avslöja att Barack Obama kommer till Stockholm i sommar för att delta på Spotify-grundaren Daniel Eks och Aviciis tidigare manager Ash Pournouris exklusiva event för världens techelit: Brilliant Minds.

Exakt vad Obama ska tala om är inte klart, men när han talade på Oslo Business Forum i höstas gav han rådet till alla entreprenörer att våga misslyckas.

Den forne amerikanske presidentens fastslog att “om du inte misslyckas, missar du möjligheter”, enligt en artikel i amerikanska tidningen Inc, och gav följande tre anledningar:

1. Det hjälper dig att tänja gränser

"Om du inte åtminstone ibland gör misstag och misslyckas försöker du troligen inte tänja på gränserna för det du gör.” sa Obama på konferensen.  

Gör du allt för att inte misslyckas sätter du krokben för dig själv. Försöker du till exempel undvika dåliga idéer när du brainstromar hindrar du din hjärna från att vara kreativ.

Tänker du istället fritt, utan att fastna vid risker och problem, kan du testa många olika idéer, och tillåta dig att passera de dåliga idéerna på jakten efter de riktigt bra. Då ökar chansen att hitta guldinnovationerna.

2. Annars låter du rädslan hindra dig

Obama påpekade att om man inte misslyckas ibland ”agerar du troligtvis delvis utifrån rädsla”.

Se istället hur långt du kan gå. 

För att haka i vårt förra exempel, idéer som framstår som dåliga idag kan fungera i framtiden. Kanske på grund av ett tekniskt genombrott eller tankeförändring i samhället. Kanske för att du själv idag inte har möjlighet att lotsa idén i hamn, men kan lyckas i framtiden när du har fått mer erfarenhet och resurser.

Ta till exempel Steve Jobs, han utvecklade datorn Apple Lisa i början av 80-talet. Den sålde dåligt, och 1985 fick Jobs sparken från det egna bolaget. Men elva år senare var han tillbaka på Apple. Och framgångarna som följde är legendariska. Tur för oss att han inte gav upp!

3. Annars kan du missa möjligheter

Obama fastslog att “om du inte misslyckas, missar du möjligheter”. Kort sagt: Ibland vinner man, ibland förlorar man. De mest framgångsrika personerna i världen har fattat väldigt många dåliga beslut. 

Det viktiga är vad du gör av dina misslyckanden. Istället för att deppa ihop, se det som tillfällen att lära dig värdefulla läxor och nya insikter. Kanske föds din nya affärsidé i nöden, eller så vet du hur du ska göra för att lyckas nästa gång.

Innan Bill Gates grundade Microsoft drev han det mindre kända företaget Traf-O-Data. Det blev ingen framgångssaga. Men:
”Även om Traf-O-Data inte var någon dundersuccé var det betydelsefullt för att förbereda oss inför att ta fram Microsofts första produkt några år senare”, har medgrundaren Paul Allen kommenterat till Fortune Magazine.

Det kan också handla om att köpta 3.000 nallar, men bara lyckas sälja 50. Att göra fel chefsrekrytering som sedan ledde till en dyr och traumatisk uppsägning... Här berättar fem entreprenörer om sina misstag eller misslyckanden i karriären – och vad de lärt sig av dem.

Läs fler artiklar
LÄS MER